TDK, mint tantárgy

TDK, mint tantárgyTDK, 2018. január 30.

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a Testnevelési Egyetem: Prof. Koller Ákos javaslatára egyetemünk vezetősége lehetővé tette, hogy az idén februártól további elismerést nyerjen a TDK munka a hallgatók, illetve az oktató-kutató kollégák körében, miután a hallgatók számára 2,...
Részletek
Jövőbemutató és sikeres TDK-konferencia a TF-en

Jövőbemutató és sikeres TDK-konferencia a TF-enTDK, 2017. november 23.

Testnevelés és sport egy emberibb életért címmel rendezett TDK-konferenciát a Testnevelési Egyetem. Az esemény nagy érdeklődés mellett és remek hangulatban zajlott. A Hepp Ferenc és a mellette lévő termek 50 előadással várták a fiatalokat. A TDK-konferencián 60 előadó, továbbá...
Részletek
Házi TDK 2017/18 - program, absztraktok

Házi TDK 2017/18 - program, absztraktokTDK, 2017. november 17.

Elkészült a 2017/18-as tanévi Házi TDK részletes programja, összeállt az absztraktfüzet. A november 23-án reggel 8 órakor kezdődő és várhatóan 16 óráig tartó eseményt a Magyar Tudomány Ünnepe keretében rendezi meg egyetemünk a „Testnevelés és sport egy emberibb életért” címmel.
Részletek
Tudományos Diákköri Konferencia 2017

Tudományos Diákköri Konferencia 2017TDK, 2017. november 02.

Tisztelt TDK-s Hallgatók!Az idén, 2017. november 23.-án kerül megrendezésre a Testnevelési Egyetem 2017/18. tanévi Tudományos Diákköri Konferenciája (TDK). Nagyon köszönjük mindenkinek, aki elküldte a kért információkat, így közvetlenül is tudunk kommunikálni egymással.
Részletek
Tudományos Diákköri Konferencia 2017

Tudományos Diákköri Konferencia 2017TDK, 2017. október 04.

Tisztelt Hallgatók! 2017. november 23-án kerül megrendezésre a Testnevelési Egyetem 2017/18. tanévi Tudományos Diákköri Konferenciája (TDK).
Részletek

Legfrissebb híreink

TDK, mint tantárgy
Jövőbemutató és sikeres TDK-konferencia a TF-en
Házi TDK 2017/18 - program, absztraktok
Tudományos Diákköri Konferencia 2017
Tudományos Diákköri Konferencia 2017

Általános információk

BSc és MSc szakon végzettek nyilatkozata

Ha a pályamunka készítője/készítői már BSc vagy MA/MSc szakon végzett/végeztek, akkor a nevezési laphoz csatolni kell a témavezetővel tett közös nyilatkozatot.  A nyilatkozat lényege, hogy a bemutatandó TDK dolgozat és a szakdolgozat vagy diplomadolgozat nem azonos.  Amennyiben nincs nyilatkozat, vagy a TDK munka és a szakdolgozat-diplomadolgozat azonos, akkor a jelentkezést sajnos nem tudjuk elfogadni.

A hallgató és témavezetője közös nyilatkozatának megtételéhez a letölthető dokumentum csak minta, kérjük ne másolják szó szerint.  A témavezetővel tett közös nyilatkozatot egyénileg mindenki a saját témáját és helyzetét figyelembe véve fogalmazza meg.

A nyilatkozatot kérjük a címre küldeni!

A TDK Tudományos Bizottsága a beadott absztraktokat előértékeli és dönt arról, mely pályamunkák kerülnek szóbeli vagy poszter előadásra.

 • A szóbeli előadás 10 perc prezentációból és 5 perc diszkusszióból áll.
 • A poszter előadások esetében a hallgatók 3 percben mutathatják be a zsűrinek munkájukat, amit 2 perc megbeszélés követ.

Az absztrakt formai es tartalmi követelményei a következők (a szóbeli és a poszter előadásra is):

 • betűméret: 12 (Times New Roman)
 • sortávolság: mindenütt normál (szimpla)
 • a törzsszövegben a leütött karakterek száma szóközökkel: maximum 3000. (Szerző(k) neve cím, kutatóhely, téma- és konzulens tanár neve, cím és kulcsszavak nem számolandó!)
 • az összefoglalókat ábra, táblázat és stílus alkalmazása nélkül, Microsoft Office programmal szerkesztve, DOC fájlformátumban kell csatolni (nem DOCX, nem RTF, hanem DOC). Egyedüli megengedett stílus a kövér (F) betű, az alább olvasható minta alapján. A szerző(k) neve, előadás címe (stb.) ne legyen előlapon, külön!
 • a fejlécet az alábbi minta alapján kérjük elkészíteni (ne élőfej legyen!):
  • Szerző neve, Intézmény, szak, évfolyam
  • Kutatóhely
  • Témavezető, fokozat
  • Konzulens
  • Cím
  • Kulcsszavak: (max. 3 db)

Az idén lehetőség nyílik arra is, hogy a TDK kutatásaik elején levő hallgatók úgynevezett “review” absztraktot készítsenek, amely átfogóan bemutatja az adott téma szakirodalmát, eredményeit, azok összefüggéseit.

Tartalmi követelmények

Az összefoglalók elbírálását független bíráló végzi, melyben kiemelt szerepet játszik szöveg egységessége az alábbiakban felsorolt szempontok alapján.

 • Bevezetés (témaválasztás indoklása, irodalmi áttekintés, elméleti háttér)
 • Hipotézisek (kérdésfeltevés megfogalmazása, érvényessége)
 • Vizsgálati módszerek, -személyek, -körülmények (ismertetés pontossága)
 • Eredmények (a kutatás eredményeinek ismertetése, bemutatása, értelmezése)
 • Összefoglalás (konklúzió, javaslat, elméleti és/vagy gyakorlati jelentősége)
 • Szöveg koherencia (nyelvi megformáltsága, logikai felépítése, általános minősége)

A bírálók a hazai sporttudomány elismert személyiségei.  A bírálati eljárás során a bíráló csak az összefoglalót láthatják, annak szerzőjéről, témavezetőjéről semmilyen információval nem rendelkezik.  Az előre megadott szempontok szerint történő pontozáson túl az összefoglalóhoz szöveges értékelést, indoklást is írhatnak, amit a résztvevő a bírálati szakasz lezárása utána elolvashat.

Afeljebb bemutatott szempontrendszer érvényes a szóbeli és/vagy poszter előadásra is azzal a két különbséggel, hogy az előadói stílus, a szemléltető eszközök használata, a vitakészség és a szakmai kompetencia is fontos szerepet kap az értékelés során.

A TDK végeredményét az absztraktra és az előadásra kapott értékek összege határozza meg.  Minden szekcióban helyezetteket díjazunk.