Szorosabbra fűzi kapcsolatát a TF és a Magyar Szörf Szövetség
2024. április 26.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Legfőképpen az edzőképzésre összpontosít a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem és a Magyar Szörf Szövetség megállapodása, amelyet csütörtökön az egyetemen írtak alá a felek.

Mind a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF), mind pedig a Magyar Szörf Szövetség (MSzSz) kiemelt feladatának tekinti, hogy minél színvonalasabban készítse fel a sportágban dolgozó edzőket, valamint, hogy előteremtsék és folyamatosan fejlesszék az ehhez szükséges szellemi és anyagi feltételeket.

E célok elérése érdekében a TF és a szövetség több területen is szeretne együttműködni, illetve összehangolni a munkáját. A szerteágazó megállapodás egyik, ha nem a legfontosabb pillére, hogy a felek a jövőben biztosítani kívánják az edzőképzés személyi és tárgyi feltételrendszerét. Ennek értelmében az MSzSz megszervezi és lebonyolítja a szörf edzőalapképzésének „Sportági elmélet és gyakorlat” elnevezésű tantárgy gyakorlati elemeinek oktatását.

Továbbá, a jövőben az MSzSz javaslatot tesz arra, kik oktassák a tantárgyat, valamint a TF bevonhat MSzSz delegálta külső szakembereket a szakmai képzésbe, a sportággal kapcsolatos témakörök oktatásába.

„A vitorlásszövetségen keresztük tulajdonképpen már eddig is együttműködtünk a TF-fel, és ezt igyekszünk most közvetlenebb formába önteni – tájékoztatott Szalay Balázs, az MSzSz elnöke, aki hozzátette, óriási fejlődésen megy keresztül a szörfsport, új olimpiai osztályt hoztak létre, és a sportág fejlődésének már itthon is vannak jól látható, világversenyen elért, érmekben mérhető jelei. – Ami az oktató- és edzőképzést illeti, az alapoknál kell kezdenünk, ezért is fontos az együttműködés a TF-fel.”

Dr. Ökrös Csaba általános rektorhelyettes jelezte, a TF örömmel fogad be olyan sportágat, amely egyrészt kuriózumnak számít, másrészt privilegizált helyzetet teremt abból a szempontból, hogy a TF lehet a képzés bázisa. A rektorhelyettes hozzátette, az elméleti tantárgyak, valamint a társ- és határtudományok területén a TF adja az ehhez kapcsolódó ismeretanyagot, míg a sportszakmai feladatok ellátása, megoldása a szövetségre hárul.

A képzés – amelynek felvételi vizsgája most is zajlik – szeptemberben indul, de remélhetően pótfelvételit is hirdetnek, hiszen akad még 2-3 sportoló, aki el szeretné végezni a szakot.   

Fotó: Bukfa Fristóf

 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!