Újabb sportági elemzéssel jelentkezett a Brainsporting kutatócsoport
2021. november 26.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Kétszáznegyven oldalas, táblázatokkal kiegészített, rendkívül érdekes és hasznos kötettel jelentkezett ismét a Testnevelési Egyetem Brainsporting kutatócsoportja. Ez már a Sportgazdasági és Döntéstudományi Kutató Központ második kiadványa, előzőleg 2017-ben jelentetett meg sportági elemzést. Ami az idei kiadványt illeti: nos, röviden összefoglalva, mindenki számára bepillantást nyújt az adatalapú értékelés világába.

Újabb sportági elemzéssel jelentkezett a Brainsporting kutatócsoport

„Több hónapos munkánk van benne, a kutatóközpont hat fiatal és tehetséges munkatársával készítettük el – mondta érdeklődésünkre Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem rektora, a sportági elemző munka koordinátora. – Összesen tizenhét sportágat vettünk górcső alá, az asztalitenisztől kezdve egészen a vívásig, s azt vizsgáltuk, hogy az adott sportágban a világ országainak milyen részesedésük van a fejlődésből, plusz megfigyeltük az egyéni fejlődéseket is. Hogy egy példát is mondjak: összevetettük az adott magyar sportoló fejlődését a hasonló korú külföldi konkurenciáéval. Hihetetlenül érdekes folyamatokra és statisztikákra sikerült rámutatnunk. Hadd jegyezzem meg, hogy ezen kívül van egy nagyobb adatbázisunk is, amely digitálisan elérhető.”

Sterbenz Tamás hozzátette: eltökélt szándékuk a sportági elemzés évenkénti összefoglalása és megjelentetése. Az idei kiadványt valójában tavalyra tervezték, csakhogy az élet, pontosabban a pandémia keresztülhúzta a számításokat. Mint ahogyan a sportvilágét is.

„Ez a munka, amelyet elvégeztünk, illetve amelyet folyamatosan végzünk, az oktatásunk részét képezi a sportmenedzsereknél, valamint az edzőknél – folytatta a Testnevelési Egyetem rektora. – Sőt, örömmel mondhatom, hogy a közeljövőben elindítjuk a teljesítményelemző mesterszakunkat, s ott ugyancsak meghatározó része lesz majd az oktatásnak.”

Az eddig megjelent két kötetben szereplő hasznos információk, összefüggések és statisztikák a magyar sport egésze számára tanulságosak, Sterbenz Tamás nem véletlenül hangsúlyozta: „Örömteli lenne, hogy ez a mindennapok részévé válna mind a Magyar Olimpiai Bizottságban, mind pedig a sportági szakszövetségeknél.”

A kiadvány letöltése >>>

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!