Nagyszabású programban játszott főszerepet a TF Rekreáció Tanszéke
2022. november 2.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Rekreáció Tanszéke már csaknem öt éve dolgozik együtt az Allianz Trade biztosítóval, amely a társadalmi szerepvállalás keretében kiemelkedően fontosnak tartja, hogy munkavállalói az inkluzivitás jegyében támogassanak fogyatékosokkal foglalkozó intézményt.

Így került kapcsolatba a TF tanszéke a Prizma Általános Iskola és Óvoda, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménnyel, amely SNI-s, autista, enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékos gyermekekkel foglalkozik. A tanszék segítségével évente néhány alkalommal sportnapot tartottak a gyermekek részére. A TF közreműködése az oktatás szempontjából is releváns, hiszen mind Bsc, mind Msc szinten fontos a hallgatók számára, hogy találkozzanak a fogyatékosok sportjával, fizikai aktivitásukkal. A sportnapok az egyetem hallgatóinak aktív részvételével zajlottak.

Az Allianz Biztosító nemzetközi szinten támogat olyan jellegű kezdeményezéseket, amelyek példamutatóak a társadalmi szerepvállalás területén. Ennek eredményeképpen 2019-ben a Prizma Iskola is bekerült a támogatandók körébe, pályázati nyertesként több pénzhez jutott, ezáltal számos új sporteszközt vásárolhatott az intézménynek. A TF Rekreáció Tanszékének – amelynek szerepvállalása anyagi ellenszolgáltatás nélküli – a csaknem három évig zajló programban az volt a szerepe, hogy a megvásárolt eszközök segítségével mérhető feladatsorokat találjon ki annak érdekében, hogy a finanszírozott program kedvező hatásai publikálhatóak legyenek az anyaszervezet számára. A gyakorlatok segítségével mérhetővé vált a gyermekek koordinációs, kondicionális egyéni fejlődése, ami hatott kognitív képességeikre is. A gyakorlatsorok a gyermekek kora és sérültségi foka alapján különböztek, mérhetőségük ezek figyelembevételével változott.

Nagyszabású programban játszott főszerepet a TF Rekreáció Tanszéke

A pandémia sajnos erre a programra is kedvezőtlenül hatott, mert az előre eltervezett sportnapok és egyéb elemek személyes jelenléttel csak csekély mértékben valósulhattak meg. Ettől függetlenül a gyakorlatsorokkal kapcsolatos mérések az utóbbi közel két évben folyamatosan zajlottak oly módon, hogy a gyerekek a mindennapokban a testnevelés órákon gyakorolták a feladatokat, és az iskola tanárai félévente felmérték a diákok fejlődését az előre kitalált mérhetőség mentén. A három mérés során tökéletesen megmutatkozott az előzetes feltevés a gyermekek fejlődésével kapcsolatban. E mérések eredményeit folyamatosan elemezte a tanszék, és elküldte az Allianz anyavállalatnak. Már a program idején nagy visszhangja volt a megvalósult rendezvényeknek a németországi központban, követendő példaként emlegette az Allianz felelős menedzsmentje.

A pályázati időszak zárásaként október 25-én a Prizma Iskola sportgálát és kiállítás-megnyitót szervezett, amely mögé az Allianz Trade-nek otthont adó irodaház is beállt a társadalmi szerepvállalás jegyében. Az eseményen hallgatóival természetesen a TF Rekreáció Tanszéke is részt vett. Az iskolában zajló sportgálán játékos sor- és váltóversenyek zajlottak a hallgatók aktív segítségével, majd a kiállításmegnyitón a gyerekek rajzait, képeit lehetett megtekinteni kis TF-es műsorral egybekötve. A megnyitón a programban részt vevő szervezetek képviselői néhány gondolatot is megosztottak mind a gyakorlati, mind az eszmei háttérről.

A program híre és követendő példája egészen az Allianz Biztosító központjáig jutott: az ilyen jellegű programokért felelős legfelső vezető Münchenből érkezve jött el a rendezvényre!

A kiállítás megnyitóján a Rekreáció Tanszék képviseletében Milassin Ákos hangsúlyozta a program fenntarthatóságát, egyúttal reményét fejezte ki, hogy a későbbiekben is lesz alkalmuk segíteni az iskola sportéletében, amelynek révén a hallgatóiknak további lehetőséget teremthetnek a fogyatékosok rekreációs lehetőségeinek gyakorlásához.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!