Bangkokban járt a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektori delegációja
2022. október 20.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szeptember 26-27-én Thaiföldre látogatott a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem delegációja, amelyet – dr. Ökrös Csaba rektorhelyettes és dr. Szikra Péter elnöki megbízott kíséretében – dr. Sterbenz Tamás rektor vezetett.

Bangkokban járt a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektori delegációja

A delegációt – amelyhez dr. Sipos Sándor nagykövet is csatlakozott – először a bangkoki magyar nagykövetségen fogadták szakmai program keretében. A küldöttség a két nap során beszélgetéseket folytatott partneregyetemével, a Mahidol Egyetemmel, a thai Turizmusért és Sportért Felelős Minisztérium, illetve több sportág helyi szakszövetségének képviselőivel is.

Az első nap során a delegáció a Mahidol Egyetemen folytatott egyeztetést a Sporttudományi és Technológiai Kar vezetőivel. A thaiföldi partner kiemelt érdeklődést mutatott többek között a TF rövid távú képzési programjai iránt evezés, kosárlabda, vívás, úszás és labdarúgás sportágban. A kutatási területek közül a screeningeljárás, valamint a táplálkozástudomány, a biomechanika és a „Mozgás, mint gyógyszer” módszer kapcsán merült fel a közös együttműködés lehetősége.

A küldöttség tárgyalást folytatott a thaiföldi amatőr Muaythai Szövetség elnökével is. A tervek szerint muay thai edző alapképzés indul a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen, és ennek megvalósításában a szövetségen kívül a Thaiföldi Nemzeti Sport Egyetem (Thailand National Sport University, TNSU) is részt vesz. A felek között megegyezés született a szakembercsere-program elindításáról, továbbá lehetőségként felmerült, hogy egyetemünk a muay thai európai kiválósági központjává váljon.

Bangkokban járt a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektori delegációja 2

A második napon a felek elkezdték kidolgozni az együttműködés alapjait a Thai Kosárlabda-szövetség képviselőivel, kiemelt tekintettel a bíróképzésre, valamint a két egyetem kosárlabda-válogatottja közötti edzőmérkőzések megszervezésére. A Thaiföldi Sakkszövetség elnökével ugyanakkor az ifjúsági, valamint a nemzeti válogatottak közötti online sakkversenyek megszervezése kapcsán született megegyezés. A magyar fél ismertette a Polgár-módszert is, amelynek népszerűsítésére nyitott a thai fél.

Délután a delegáció megbeszélést folytatott a Turizmusért és Sportért Felelős Minisztérium felügyelete alá tartozó Testnevelési Tanszék (Department of Physical Education) vezetőjével is. A megbeszélés során együttműködési lehetősége körvonalazódott ki a mentális egészség fenntartására összpontosító rekreáció, lövészet, kajak-kenu, tollaslabda, kézilabda, röplabda és Polgár-módszer oktatásának területein.

A Turizmusért és Sportért Felelős Minisztérium helyettes államtitkára köszönetét fejezte ki a TF delegációjának a magyar fél által felajánlott, és júliusban ünnepélyes keretek között átadott Teqball-asztalokért, valamint jelezte, nyitott a kétoldalú együttműködés fokozására a muay thai területén. A magyar fél hangsúlyozta, szeretné elmélyíteni a közös munkát az olimpiai sportágakban.

A delegáció összességében találkozókban bővelkedő, sikeres két napot tudhat maga mögött, hiszen tovább mélyítette a kapcsolatokat a másik féllel, és további együttműködési lehetőségeket is feltárt, gazdagítva ezzel a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem nemzetközi kapcsolatrendszerét.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!