A sportszaknyelvoktatásban is van perspektíva a TF-en
2022. július 14.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem hosszú évek óta fejlődési pályán, merész, de megvalósítható célok felé halad. Európában (is) markáns, vezető szerepet kíván betölteni az intézmény, amely többek között a hallgatóknak kínált széles körű tanulási lehetőséggel, sportszakemberek továbbképzésével, a már meglévő nemzetközi kapcsolatrendszereinek még inkább erősebbé és szorosabbá fűzésével is jól érzékelhetően ebbe az irányba tart.

 A sportszaknyelv oktatásban is van perspektíva a TF-en

A TF-en kínált népszerű lehetőségek egyike a nyelvtanulás, s ha már fejlődésről beszéltünk az imént, jó helyen kopogtatunk Kánai Mariann-nál, a Sportszaknyelvi Lektorátus vezetőjénél.

„Intézményünkben angol és német nyelv tanulására van lehetőségük a hallgatóknak – mondta érdeklődésünkre az angol-német szakos nyelvtanár. – Csapatunkban jelenleg hárman vagyunk főállású oktatók, egyikünk pedig félállásban oktat. Hangsúlyozandó, hogy a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen kifejezetten sportszaknyelvet vagy a sporthoz szorosan kapcsolódó szaknyelvet oktatunk németül és angolul, gondolok itt például a rekreációra vagy a menedzsmentre. Fontos tudnivaló továbbá, hogy nálunk legalább alapszintű nyelvtudás birtokában kezdhetnek el szaknyelvet tanulni a hallgatók, e nélkül ugyanis nem tudnák teljesíteni a tantárgyi követelményeket.”

A különböző nyelvvizsgákat, tanfolyamokat a TF marketing osztálya megfelelően menedzseli és promotálja, mindamellett egyaránt indokolt az oktatók és az órák számának növelése.

„Egy félévben a hallgatóknak huszonhat órájuk van, ami meglehetősen kevés alapos szaknyelvi ismeretek és készségek elsajátítására, ezért jó lenne ezt az óraszámot növelni – húzta alá a Sportszaknyelvi Lektorátust 2019 óta vezető Kánai Mariann. – Tapasztalataink szerint kifejezetten népszerű nálunk a nyelvoktatás, a hallgatók és mi, tanárok egyaránt örülnénk a lehetőségek bővítésének.”

Ami pedig a nyelvvizsgáztatást illeti: a Sportszaknyelvi Lektorátus 2020 óta a TIT iXam akkreditált vizsgahelyként működik.

„Mindezekre egyértelműen nagy az igény, ebben az irányban kellene fejlődni, mert a létesítményhelyzet és az oktatásszervezés feltételei miatt jelenleg bizonyos korlátok közé vagyunk szorítva. Célunk és feladatunk, hogy a hallgatóknak minél magasabb színvonalú nyelvoktatást nyújtsunk, hozzájárulva ezzel az egyetem kiemelt célkitűzései között szereplő nemzetköziesítéshez” – tette hozzá Kánai Mariann.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!