Dr. Egressy János nemes céljai tanszékvezetőként
2022. július 7.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Miután dr. Sós Csaba áprilisban betöltötte 65. életévét, a szabályzatnak megfelelően át kellett adnia tanszékvezetői posztját a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Úszás és Vízi Sportok Tanszékén. A magyar úszóválogatott szövetségi kapitányi tisztét is betöltő szakember helyét – az ő ajánlására – dr. Egressy János, a TF docense vette át, aki 30 éve tanít az intézményben.

Dr. Egressy János nemes céljai tanszékvezetőként

fotó: Index

„Mégis új fiúnak számítok most, mert az egyetemi hierarchiában előzőleg nem töltöttem be vezetői tisztséget – mondta megkeresésünkkor tréfásan az új tanszékvezető. – Más területen ugyanakkor jelentős vezetői tapasztalattal vagyok felvértezve, jelenleg is vezetőedzőként dolgozom a Vasas úszószakosztályában. Minthogy három évtizede tanítok a TF-en, az oktatás területén is megvan a kellő rutinom, de nyilvánvaló, hogy új feladatom kapcsán van még mit tanulnom, ennek szellemében készülök.”

Egressy János hozzáfűzte: Sós Csaba, valamint elődje, Tóth Ákos ragyogó munkát végzett az Úszás és Vízi Sportok Tanszékének élén, amely nem csupán a magyar úszósport eredményessége miatt számított, illetve számít most is kifejezetten erősnek.

„Tóth Ákos és Sós Csaba egyaránt több síkon dolgozott. Egyrészt olyan kollégák fölvételére törekedtek, akik az úszósportban tevékenykedtek, másrészt mindketten dolgoztak szövetségi kapitányként is – Sós Csaba, ugye, jelenleg is –, így folyamatosan a sportág ütőerén tartották a kezüket. Továbbá gondosan ügyeltek arra, hogy a tanszék jelentős feladatokat kapjon, illetve lásson el, gondolok itt például a továbbképzésre.”

A tanszékvezető hangsúlyozta: ezt az örökséget és nemes hagyományt szeretné továbbvinni, de vannak egyéb tervei és céljai is.

„Van két válogatott kerettag tanítványom, Szimcsák Mira és Szabó-Feltóthy Eszter, nagyon szeretném, hogy mindketten sikeresek legyenek. Eszter pályafutása kapcsán egyúttal hadd jegyezzem meg, hogy ő jószerével az egyetemünk bölcsőjéből indult, hiszen Tóth Ákos annak idején a TF uszodájában tanította meg úszni.”

S ha már TF-uszoda, Egressy János összekapcsolta hitvallásával.

„Ha egyszer újra lesz uszodája a TF-nek, kiemelt feladatomnak tekintem majd, hogy komoly szerepet szánjak a TFSE-nek. Hiszem, hogy oktatásunk, tevékenységünk úgy lehet teljes a tanszéken, ha a hallgatók az uszodában, az uszodánkban tudják megtanulni a szakmát.”

Munkájához ezúton kívánunk erőt, egészséget és kitartást!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!