Koller Ákos kutatócsoportját méltatta az Index
2022. június 11.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Dr. Koller Ákos, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem emeritus professzora és kutatócsoportja azt vizsgálja, hogy mit okoz a Covid–19 a fizikailag aktív, illetve az inaktív emberek agyában. Kutatásuk választ adhat arra a kérdésre, hogy van-e összefüggés a fittség, az edzettség és a tünetek elhúzódása, illetve súlyossága között – írta az index.hu.

Koller Ákos kutatócsoportját méltatta az Index

Többek között Koller Ákos és kutatócsoportja is nyert a Magyar Tudományos Akadémia pályázatán, amelyet az MTA már második körben írt ki a poszt-Covid-jelenségek kutatására. A professzor vezeti A poszt-COVID-19 állapot hatása az agyi véráramlás reaktivitására fizikailag aktív és inaktív felnőttek körében – A sport prevenciós/rehabilitációs szerepének felismerése nevet viselő projektet.

Koller Ákos egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen a Mikrocirkulációs Laboratóriumok vezetője, és Takács Johanna pszichológus, sportpszichológus, az SE Egészségtudományi Karának adjunktusa beszélt nekünk a kutatásról.
Koller Ákos elmondta, hogy kezdetben a tüdőre koncentrált mindenki, ott voltak a fő betegségtünetek. Később kiderült, hogy a koronavírus nemcsak a tüdőt, hanem minden más szervet is megtámad.

"A vírus elszállítódik a vérkeringéssel a szövetekbe, és szinte mindenhova be tud kapcsolódni" – magyarázta a professzor.

Később a szívizommal kapcsolatos betegségek, a vesével és az idegrendszerrel kapcsolatos tünetek is előtérbe kerültek. A szaglás elvesztése – amely gyakori, szinte első tünetként jelentkezett – is azt mutatta, hogy az idegrendszer is érintve van a fertőzötteknél. Ráadásul általános tünetként jelentkezett a fáradtság, a depresszió, a feledékenység, koncentrációs zavarok, a levertség, különösen a betegség lezajlása után, az úgynevezett „long-Covid” (Covid utáni) szakaszban. Ebből joggal feltételezhető, hogy az idegrendszerre is jelentős hatása van, ami fizikálisan és mentálisan egyaránt megjelenik.

forrás: index.hu
2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!