A SIOSZ közgyűlésén ismertette a TF jövőképét Sterbenz Tamás
2022. május 17.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Május 17-én a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen tartotta éves közgyűlését a Sportiskolák Országos Szövetsége (SIOSZ), amelyen a TF rektora, dr. habil. Sterbenz Tamás félórás előadás keretében vázolta fel a modellváltáson átesett egyetem jövőképét, valamint az együttműködési lehetőségeket a SIOSZ-szal.

A SIOSZ közgyűlésén ismertette a TF jövőképét Sterbenz Tamás

Mint ismert, egyetemünk tavaly kötött együttműködési megállapodást a 98 tagszervezet tömörítő Sportiskolák Országos Szövetségével, amelynek értelmében az egyetem a jövőben több fontos területen is segíti a köznevelési típusú sportiskolák munkáját. A két szervezet valóban szorosra fűzi az együttműködést, aminek egyik jele, hogy a SIOSZ ez év februárjában a TF-en rendezte meg a 2021-es év legjobbjait díjazó gáláját.  

A közgyűlés elején a SIOSZ elnöke, Rózsa József köszöntötte az egybegyűlteket és a „hazai pályán játszó” TF-et, majd Sterbenz Tamás tartott csaknem félórás előadást megújult egyetemünkről.

A februári díjkiosztón egyeztünk meg Rózsa József elnök úrral, hogy szorosabbra fűzzük a két szervezet kapcsolatát – kezdte beszédét a rektor, aki hangsúlyozta, hogy az augusztusban végrehajtott modellválltásnak köszönhetően számos lehetőség nyílt meg az egyetem előtt. – Ennek részeként házigazdaként örömmel köszöntöm a közgyűlés résztvevőit. Az elmúlt hónapokban rengeteg változáson esett át a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem. Ezek kapcsán igyekszem felvázolni azokat a terveket is, amelyek a sportiskolák oktatói és hallgatói számára érdekesek lehetnek.”

A SIOSZ közgyűlésén ismertette a TF jövőképét Sterbenz Tamás

A rektor a TF100 program rövid bemutatásával kezdte előadását, amelyben kitért az élményközpontú kampusz előnyeire és a különböző szervezetfejlesztési feladatokra. Az újítások kapcsán természetesen szóba került a TF új neve, arculata és logója is, amellyel a SIOSZ most ismerkedhetett meg alaposabban.

Az egyetem jövőképéről beszélve Sterbenz Tamás kiemelte, az elképzelések szerint négy éven belül 3600-4000 között lesz a TF hallgatóinak száma. Az oktatásban tervezett struktúraváltásra kitérve elhangzott, öt új szakkal bővül az egyetem programpalettája, a nemzetközi versenyképeség növelése érdekében pedig a TF a világon egyedülálló edzőképzés megvalósítására törekszik, és folyamatosan fejleszti szolgáltatáskínálatát.  

A rektor szólt az egyetem egyik ambíciózus tervéről is, amelynek értelmében 2026-ra a TF az első száz közé szeretne kerülni a világ sporttudományi egyetemeit felvonultató rangsorban.

Az egyetem tudományos teljesítményének növelése és nemzetközi megjelenésének korszerűsítése mellett az élsport fejlesztése is célkeresztben került. Ennek kapcsán elhangzott, több mint 100 TF-hallgató vesz részt a júliusi lódzi Egyetemi Játékokon, de jelentős TF-alakulat száll harcba az érmekért a május 18. és 22. között Miskolcon sorra kerülő MEFOB Feszten is.

Megtudtuk, hogy a TF új jövőképe és törekvése a hagyomány és az innováció kettősségére épül, azaz a TF-identitás megőrzése mellett nagy súlyt kap a friss arculat, amit többek közt az egyetem új logója testesít.

A prezentáció végén a rektor felvázolta elképzeléseit arról, mely területeken működhet együtt a TF és a SIOSZ. Sterbenz Tamás elsősorban a közös továbbképzések, a toborzás, az élsportolók támogatása, továbbá a szakmai gyakorlatok és a mentortanári hálózat bővítése terén lát lehetőségeket.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!