A legendás kézilabdakapus-edző, Bakos István volt a TF vendége
2022. május 13.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A „K” héten a korábbi 78-szoros válogatott kézilabdakapus, Bakos István tartott órát a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem MSc kézilabdaszakedző-képzésére járó hallgatóknak. A szakember főként gyakorlatorientált feladatokat mutatott be a résztvevőknek, akik rendkívül elégedetten távoztak az óráról.

A legendás kézilabdakapus edző, Bakos István volt a TF vendége

fotó: Vasas SC

Mint ismert, a kézilabdaberkekben csak Nyuszinak becézett szakember pályafutása befejezése után edzősködésre adta a fejét, és kapusedzőként is lenyűgöző sikereket ért el: a Dunaferr női csapatával a Bajnokok Ligájában és az EHF-kupában is győzelmet ünnepelhetett, a Győri Audi ETO KC-val magyar bajnok és kupagyőztes lett. Dolgozott a felnőtt női válogatott mellett is, jelenleg pedig a serdülő leányválogatott kapusait segíti, illetve a Magyar Kézilabda-szövetség kapusedzőképző-tanfolyamának állandó tanára.

„A legfontosabb, hogy a felkészülés négy szintjén – kondicionális, technikai, taktikai és mentális – a kapus mindig a maximumra törekedjen, illetve tanulja meg kezelni a feszültséget – mondta a jó kézilabdakapus ismérveiről. – A kiváló kapus többek között legyen alázatos, szerény, bátor, bizakodó, céltudatos, továbbá minden edzésen és mérkőzésen a legtöbbet akarja kihozni magából, bírja a versengést és szeresse a győzelmet. Legyen igényes, tudjon összpontosítani és nyomás alatt is jól teljesíteni, tanuljon folyamatosan, és merje vállalni a felelősséget. Mindig legyen benne késztetés arra, hogy túlszárnyalja saját és mások teljesítményét.”

A szakember szerint a felnövekvő kapusedző-generációnak alázatosnak, szerénynek, derűlátónak és türelmesnek kell lennie, folyamatosan képeznie kell magát, valamint változatos és igényes edzésmunkát kell végeznie. Elengedhetetlen, hogy a kapusedző akkor is álljon ki tanítványa mellett, ha rosszul teljesít.

A magyar kézilabda-válogatottak felemelkedésével kapcsolatban határozottan és bizakodóan nyilatkozott.

„Jelenleg a serdülő leányválogatott mellett dolgozom, és azt látom, hogy ebben a korosztályban nagyon sok jó alkatú és tehetséges kapus van. Ezek a gyerekek rövid időn belül sokat fejlődnek, ezért javasoltam a honi szövetségnek, hogy további fejlődésük érdekében folyamatosan figyeljék őket. A gyakorlati megvalósításhoz már felvázoltam az elképzeléseimet, várom a szövetség támogatását."

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!