Háromoldalú megállapodás a Magyar Kajak-kenu Szövetséggel
2022. február 23.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Csütörtök délelőtt együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) és a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia (KKNKKA). Az eseményen dr. habil. Sterbenz Tamás rektor képviselte egyetemünket. Az együttműködés lényege, hogy az egyetem edzőjelölt hallgatói gyakorlati képzésen vehetnek majd részt a sukorói akadémián.

Háromoldalú megállapodás a Magyar Kajak-kenu Szövetséggel

„Öt évvel ezelőtt indult újra a felsőfokú kajak-kenu edzőképzés a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen, és az intézmény azóta is szoros kapcsolatban állt a Magyar Kajak-kenu Szövetséggel – mondta el az ünnepélyes aláíráson dr. Sterbenz Tamás. – Amióta újraindult a felsőfokú kajak-kenu edzőképzés, azóta a sportág talán a legnagyobb létszámban iskolázott be hallgatókat. Ráadásul az MKKSZ ott van a két-három szövetség között, amely a legnagyobb figyelmet fordítja a hallgatók előmenetelére. Ilyen háromoldalú megállapodást más sportággal még nem kötöttünk, az egyetem a szövetséggel gyakran konzultálva nyújtja az elméleti hátteret, a gyakorlati képzésbe pedig az akadémia is be fog tudni kapcsolódni.”

A rektor arról is beszélt, hogy segíteni fogják a KKNKA versenyzőinek beiskolázását. “Akik esetleg már az élsport mellett akarják elkezdeni nálunk az egyetemi tanulmányaikat, azoknak kialakítunk egy rugalmas oktatási formát. Ha pedig egy versenyzőről 18-19 évesen kiderül, hogy nem lesz olimpiai bajnok, akkor szeretnénk, ha egyenes út vezetné a felsőoktatásba, hogy utána edzőként nevelhessen olimpiai bajnokokat.”

A háromszoros olimpiai bajnok Kovács Katalin hangsúlyozta, hogy az edzői utánpótlásra nekik házon belül is nagy szükségük lesz. “A gyakorlati képzések során a hallgatókat szeretnék gyorsan integrálni a csapatunkba. Így részben magunknak is képezhetjük őket, hogy az akadémián az edzői utánpótlás hosszú távon is biztosított lehessen” – tette hozzá az akadémiát működtető alapítvány elnöke.

Az MKKSZ elnöke, Schmidt Gábor szerint a megállapodásnak köszönhetően az akadémiának fontos szerepe lesz az edzőképzésben. “Ezt majd legfőképpen akkor lehet kiaknázni, amikor az új létesítmény elkészül Sukorón, akkor a hallgatók az egyes korosztályos csoportokkal dolgozhatnak, és az akadémia edzőinek segítségével készülhetnek fel hivatásukra.”

A háromoldalú megállapodás ünnepélyes aláírásán elhangzott, hogy a szerződés értelmében a KKNKKA részt vesz az egyetem társadalomtudományi tanszék szociológiai munkájában is, így az akadémia versenyzői és edzői egyes kutatások alanyaivá válhatnak. 

szöveg és kép: kajakkenusport.hu

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!