Sterbenz Tamás: Minden a mozgás körül forog
2022. január 25.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem szenátusi termében tartotta soros ülését a Magyar Rektori Konferencia (MRK) modellváltó tagozata. A 21 egyetem rektora között házigazdaként természetesen ott volt Dr. Sterbenz Tamás is. A modellváltásról a Testnevelési Egyetemnek féléves, Sterbenz Tamásnak rektorként öthónapos tapasztalata van. A kettős apropó kapcsán beszélgettünk vele.

Sterbenz Tamás: Minden a mozgás körül forog

„A tagozat tavaly szeptemberben alakult, amikor már megválasztott, de akkor még nem kinevezett rektorként képviseltem a Testnevelési Egyetemet – kezdte a beszélgetést Sterbenz Tamás arra a felvetésre válaszolva, mit kell tudni az MRK modellváltó tagozatáról és az aktuális ülés helyszínválasztásáról. – A 21 modellváltó egyetem alakított egy új tagozatot, amelynek elnöke Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, korábbi felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, társelnöke pedig Prof. Dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora lett. Ők kerestek meg a legutóbbi ülés után, hogy nagyon szívesen maradnának Budapesten, de szívesen bevonnának egy új helyszínt. Azt mondtam, természetesen megtiszteltetés házigazdának lenni, akár többször is vendégül látjuk ezt a kört. Az ülésen ezúttal nem a jól ismert előnyökről beszéltünk, hanem megvitattunk megoldatlan kérdéseket, amik akár az ITM-mel, akár a saját fenntartó kuratóriumainkkal való kapcsolattartást érintik. Fontos, hogy a tapasztalatokat beszéljük meg, és közös vélemény alapján együtt tudjunk fellépni, hisz számos olyan nyitott kérdés van az indikátorokkal, a finanszírozás apró-cseprő dolgaival kapcsolatban, amely még finomításra szorulhat.”

Egy egyetemnek mindig a hallgatókat kell képviselni, az ő oktatásuk, előremenetelük a legfontosabb. A hallgatók mennyit profitálnak a modellváltásból? 

A kialakuló verseny nem is igazán az egyetemek között zajlik, hanem a legjobb hallgatókért. A legnagyobb finanszírozási tétel a modellváltó egyetem életében a hallgatói létszámhoz köthető.  Azonban a hallgatói kiválóság miatt nem csak a mennyiség, a minőség is fontos. Ezért minden egyetem nagy erőkkel keresi a lehető legjobb ösztöndíj-lehetőségeket, azokat a szolgáltatásokat, amelyek jobbá teszik az egyetemüket, és nagy hangsúlyt fektet a hallgatói élményre, amely valóban vonzóbbá tehet egy intézményt a többihez képest.

Fordítsuk mindezt át általánosból a konkrétumokra és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemre. Eltelt a modellváltás óta majdnem hat hónap. Mik a tapasztalatok?

Az oktatók-kutatók, a hallgatók és a funkcionális területeken dolgozó munkatársak is érzik, hogy most a saját egyetemünket közösen kell kitalálnunk.  Olyan dolgokra is készülünk, amelyeket eddig elhanyagoltunk, vagy automatizmusnak vettünk. A plusz források racionális felhasználása fontos, követve azt a logikát, hogy az indikátorokat teljesíteni tudjuk, de a fejlesztés mégis legyen olyan, amit magunkénak érzünk. Egy apró rossz szájíz van bennünk: a tervezett új képzéseink idén még nem indulhatnak el. Ezt el tudjuk fogadni, amennyiben egy év múlva valóban kiérlelt és megújult tartalommal még színvonalasabban lesznek hirdethetők.  

Mennyivel versenyképesebb a munkaerőpiacon egy modellváltó egyetem?

Rugalmasabb, bár a közbeszerzési és az adminisztrációs kötelezettségeink nem csökkentek drámaian. A döntési jogköreink azonban sokkal szabadabbak és nagyobb felhatalmazást jelentenek. Itt kell megemlítenem, ahogy a hallgatókért elindult a verseny, úgy a legjobb oktatókért is. Nem tudom, ezt piacképességnek kell-e nevezni, de azért jelentős béremelés már volt a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen is tavaly augusztus elsején, január elsejétől pedig átlagosan újabb 15 százalékkal emeljük a béreket. Az alacsonyabb bérrel rendelkezőknél ez magasabb emelést is jelenthet. Ezzel párhuzamosan kezdenek befolyni azok a források, amelyekre eddig nem figyeltünk eléggé. Több pályázatot is nyertünk, mindez jelentős többletforrást jelent az egyetem számára, és a kutatási tevékenységet is elősegítik. Az egyetem eddigi legnagyobb eszközbeszerzése is most zajlik, amennyiben sikerül tavasszal lebonyolítanunk, akkor már idén érezhetőek lesznek a növekvő szolgáltatási bevételek is.

Az újabb és újabb járványhullám mekkora nehézséget okoz? Elindul a jelenléti oktatás az egyetemen februárban?    

Úgy készülünk, továbbra is jelenléti oktatás lesz. Ebben fontos a meglévő – sajnálatos – tapasztalat és az oktatók rugalmassága, amit köszönök. Tettünk egy bizonyos fokú kedvezményt az elméleti tárgyak számonkérésében, de a gyakorlati oktatás minden szegmensét szeretnénk végrehajtani. Akkor is, ha a következő év lesz egyetemünk legnehezebb időszaka a sportfelületek tekintetében. A Csörsz utcai, Koltai Jenő Sportközpont átadására még egy évet várnunk kell, viszont február-márciusban elkezdődik a bontás a régi kampuszterületen. Ez egy remek hír, másrészt nehézség, de inkább a jövőbe tekintek, és akkor azt látom, valóban egy lenyűgöző kampusz épül.

Öt hónapja vezeti rektorként az egyetemet. Mekkora a különbség az általános rektorhelyettesi és a rektori pozíció között?

Egyrészt nagy, mert rengeteg olyan döntést kell meghoznom, amit szívesen vállalok. Emellett valóban sok protokolláris kötelezettségem van, ami rengeteg időt elvisz. Az általános rektorhelyettesi posztot nem töltöttük be, de nyárig mindenképpen szeretném, ha ez megtörténne. Onnantól számos fontos feladatra jobban tudok koncentrálni, mert jelenleg azokkal a feladatokkal is nekem és a Rektori Hivatalnak kell foglalkoznia. 

2022. január elsejétől az intézmény új neve: Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem. A TF és a TE után ez egy új időszak, de mit jelent ez a gyakorlatban?  

Múlt héten a nagyon jól sikerült Nyílt Napon az Aulában azt mondtam a több mint hatszáz érdeklődőnek, a négy szó mindegyike valami fontosat fejez ki. Nagyon röviden: várunk mindenkit, aki mozogni akar vagy másokat szakszerűen megmozgatni, és azokat is, akik a mozgás tudományos hátterét szeretnék megismerni. Végül, de nem utolsó sorban az egyetem garantálja, hogy aki idejár, az a sport minden területén otthonosan érezheti magát. Bátran állítom, mindez egy szép életpálya

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!