Prof. Dr. Hamar Pál: Hatvanra ötven
2021. november 19.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

2021. november 19-én ünnepli 60. születésnapját Prof. Dr. Hamar Pál, a Testnevelési Egyetem professzora, aki a Velencén zajló 50. Mozgásbiológiai Konferenciával „ajándékozta meg” magát.

Prof. Dr. Hamar Pál: Hatvanra ötven

A Testnevelési Egyetem (TE) korábbi oktatási rektorhelyettese, Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora 1980 és 1987 között volt a TE – korábbi nevén TF – hallgatója, ahol testnevelőtanári és szakedzői diplomát szerzett. 1990-ben szerzett PhD-fokozatot a TE-n, majd 2000-ben doktorált neveléstudományból az ELTE Bölcsészettudományi Kar Pedagógiai Doktori Iskolájában. 2009-ben habilitált neveléstudományból a Pécsi Tudományegyetemen, 2019-ben pedig az MTA doktorává választották.  

1986-tól dolgozik a Testnevelési Egyetemen, ahol – többek között – a Torna, RG, Tánc és Aerobik és a Pedagógia és Módszertani Tanszék vezetője volt, továbbá Tanárképző Intézet igazgatójaként is tevékenykedett. Jelenleg a Pedagógia és Módszertani Tanszék egyetemi tanára.

„Sok-sok munkával telt az elmúlt hatvan év – mondta Prof. Dr. Hamar Pál, akit az 50. Mozgásbiológiai Konferencia egyik szünetében értünk el telefonon. – Most is éppen a konferencián elnökölök, tehát a hatvanadik születésnapomat is munkával ünneplem, ami tulajdonképpen jellemzője volt az elmúlt évtizedeknek, illetve annak a több mint negyven évnek, amelyet eddig a Testnevelési Egyetemen töltöttem (2022. januárban lesz negyvenkét éve, hogy Hamar Pál a TF-re került – a szerk.).”

Számos sportszakmai tevékenysége közül ki kell emelnünk, hogy 2007 és 2019 között a Magyar Torna Szövetség női szakág vezetőjeként dolgozott, illetve 2012 és 2017 között a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tagja volt. 2017-ben a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének (MTTOE) elnökévé választották. Élete és munkája túlnyomó része mégis a Testnevelési Egyetemhez kötődik.

„Bízom benne, hogy az elkövetkezendő időszakban is a TE-n folytatott tevékenységem tölti ki majd időm nagy részét – folytatta a professzor. – Az itt eddig eltöltött több mint negyven évből nem szeretnék kiemelni egyetlen momentumot sem. Az egyetemnek három egyformán fontos feladata van, az oktatás, a tudomány és a sport, amely remek hármas egységet alkot. Egész életemben azon voltam, hogy mind a három tevékenységi körben a lehető legmagasabb szintre jussak el, és ezt továbbítsam a hallgatóim felé. Törekedtem arra, hogy összhangba hozzam ezeket a tevékenységeket, amelyek egymást segítve az egyetem szempontjából fontos fejlődést eredményeznek.”

Isten éltesse, professzor úr!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!