Rektori látogatás Albániába
2021. november 11.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Dr. habil. Sterbenz Tamás rektor és Dr. habil. Kádár Judit, az egyetem nemzetközi kapcsolatok igazgatója hivatalos látogatást tett múlt héten Albániában a Testnevelési Egyetem partnerintézményénél, a Tiranai Sport Egyetemnél (SUT). A kiküldetés több szempontból is jelentős, hiszen egyrészt ez volt Dr. Sterbenz Tamás első nemzetközi utazása rektori minőségben, másrészt a látogatás során számos eredményes tárgyalásra is sor került.

Rektori látogatás Albániába

A magyar delegációt a Tiranai Sport Egyetem rektora, Prof. Dr. Agron Kasa fogadta díszvacsora keretében, amely során a két intézmény vezetője áttekintette a lehetséges együttműködési területeket. Ezek közül kiemeljük a doktori hallgatók közös mentorálásának lehetőségét, a Testnevelési Egyetem integrált laboratóriumi rendszerének modelljét, valamint a tiranai intézmény rehabilitáció és fizioterápia képzési programja szakértői támogatását a TE részéről.

A kampuszlátogatás során a felsőoktatási szférán kívül a küldöttségnek lehetősége nyílt, hogy megismerkedjen az Albániai Olimpia Bizottság elnökével, Dr. Fidel Yllivel, valamint az Albán Kosárlabda-szövetség főtitkárával, Llazan Korabival is, aki nemrégibben fejezte be hivatásos NB I-es sportkarrierjét. A tárgyalás során megtudhattuk, hogy Albániában a professzionális sport és annak támogatása sajnos nem éppen ideális, így az együttműködés egyetemünkkel fejlődést jelenthet az országnak, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által biztosított részvétel is megvalósulhat a NET-képzésben.

Rektori látogatás Albániába

Továbbá a Testnevelési Egyetem az edzőképzés, a rehabilitáció és a sporttáplálkozás terén is felkérést kaphat, hogy hozzájáruljon az albán sport fejlesztéséhez. Felmerült annak lehetősége, hogy a két intézmény sportegyesülete barátságos mérkőzéseket játsszon egymással utánpótlás-fejlesztés céljából. A sportágak közül elsősorban a röplabda, a hagyományos kosárlabda, valamint a 3x3 kosárlabda jött szóba. A rekreáció, főként az outdoor és az aktív turizmus terén adódnak kiemelkedő lehetőségeink az együttműködésre a közös képzésben és gyakorlatokban. A TE hallgatói meghívást kaptak a nyári hegyi táborba, amelyet az albán kollegák vezetnek. Dr. Sterbenz Tamás és Dr. Kádár Judit egy-egy előadást is tartott a döntéstudomány és nemzetköziesítés területein. A tárgyalásokba bekapcsolódott Dr. Fodor Attila, Magyarország tiranai nagykövethelyettese és Dr. Kulcsár Antal konzul, valamint Oltion Rrumballaku, az oktatásért és sportért felelős miniszterhelyettes is, aki örömmel fogadta a közös rekreációs posztgraduális vagy MSc-képzés indításának gondolatát, mivel az Albán Kormány a nemzetköziesítésen belül most erre helyez súlyt. Megismerhettük azt a két albán hallgatót, akik jövőre érkeznek a TE-re ICM kreditmobilitási ösztöndíjjal.

A rektori látogatás eredményességét bizonyítja, hogy egy hét leforgása alatt benyújtottunk egy pályázatot, amelybe már a tiranai partnerintézmény is bekapcsolódik, és az ICM mobilitásban további szakmai látogatások terve körvonalazódott. A közeljövőben a sportpedagógia, a sportmenedzsment, az egészségtudomány és a rekreáció szakértői kezdhetik meg online tárgyalásaikat azzal a céllal, hogy közös szimpóziumokat rendezzenek, hallgatókat mentoráljanak, és projekteket valósítsanak meg.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!