Megelevenedik a TFSE legnagyobb sikere
2021. október 2.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Érzelmes és emlékezetes összejövetel volt… Csütörtökön a Testnevelési Egyetem Athén terme melletti folyosón köszöntötték az 50 évvel ezelőtt, 1971-ben veretlenül első osztályú bajnokságot, valamint Magyar Kupát nyerő TFSE női kosárlabda-csapatát (egy kivétellel összes akkori játékos jelen volt), amelynek tiszteletére kiállítást nyílt az intézményben.

A csupa egyetemistából álló együttes edzője, Farkas József sajnos már nincs közöttünk. Fia, Péter a TE egyetemi docense, még szép, hogy csodás emlékei vannak arról a gárdáról, nem mellesleg azért, mert a bajnoki cím megszerzését követően a TFSE-s lányok őt, az akkor négyéves kisfiút dobálták a levegőbe.

Megelevenedik a TFSE legnagyobb sikere

„Apu rengeteget mesélt arról az időszakról, arról a csapatról – mondta megkeresésünkre Farkas Péter. – A TF történetében mindmáig ez a legnagyobb sportsiker, amely egyúttal egyedülálló, hiszen kizárólag egyetemi hallgatóból állt össze az együttes, és így lett veretlenül bajnok. Édesapámnak is ez volt a legnagyobb sportsikere.”

A csütörtöki ünnepségen tiszteletüket tették a vízilabdázó Steinmetz-fivérek, Ádám és Barna is, mert édesanyjuk, Varga Mária a TFSE legendás női kosárcsapatának a tagja volt.

Megelevenedik a TFSE legnagyobb sikere

Szegedi Irén, a bajnokcsapat kapitánya azt fejtegette: többek között azért volt olyan erős és jó az 50 éve veretlenül bajnokságot nyerő együttes, mert játékosai remek közösséget alkottak, nagyon szerették egymást és azóta is minden évben összejárnak, találkoznak.

A felejthetetlen menetelés emlékére nyílt meg a Testnevelési Egyetem Aulájában a régi fotókkal és újságcikkekkel színesített kiállítás, amely még két hétig látogatható, és ahogyan Farkas Péter fogalmazott ennek kapcsán: „Aki megnézi, biztos lehet benne, hogy egészen kivételes impulzusok érik.”

Németh Lajos, a TFSE elnök mellett részt vett az eseményen számos újságíró,  sőt, Gombocz János professzor úr is eljött, aki bevallottan a csapat nagy szurkolója volt.

Megelevenedik a TFSE legnagyobb sikere

Szerdán a TFSE-MTK Sopron elleni bajnoki mérkőzését megelőzően a Városmajorban köszöntötte a TFSE és az egyetem a sikercsapatot, erről beszámolt a Nemzeti Sport is, a csütörtöki megnyitóról pedig a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének honlapja, a hunbasket.hu írt cikket. Ebben Németh Lajos, a TFSE elnöke így fogalmazott: középiskolásként a TF-terembe jártak testnevelés órákra, amelyek után a kosaras lányok edzése következett, s jórészt az ott látott edzésmunka miatt kötelezte el magát a mérnöki pálya helyett a sporttal.

Megelevenedik a TFSE legnagyobb sikere

Kórodi Éva, a csapat egyik kiváló járékosa így jellemezte az együttest:

A csapat nagyszerű teljesítményében a barátság, egymás tisztelete, a teljesítmény mindenkori elismerése és az összetartozás nagyszerű érzése hozta létre azt az értékrendet, amely a következő gondolatokkal fejezhető ki a legjobban:

Az, hogy miért lettünk kosarasok, kifejezhető egyetlen mondattal: „Nem az ember nagysága számít a küzdelemben, hanem a küzdelem az emberben.”

Az, hogy miért lettünk éppen mi a bajnokok, az is elmondható egyetlen mondatban: „A győztes sohasem adja fel, aki feladja, sohasem lehet győztes.”

Az, hogy mitől voltunk igazán jó CSAPAT, szintén elmondható egyetlen mondatban: „Hihetetlen, hogy mennyi mindent el lehet érni, ha nem törődnek azzal, kié a dicsőség.”

De az, hogy ma miért vagyunk ismét együtt egyetlen szóval is elmondható: Szeretet! 

Megelevenedik a TFSE legnagyobb sikere

A csapat tagjai: Csabai Annamária, Cseh Zsuzsanna, Fehérné Koroknai Katalin, Kóródi Éva, Penyák Anikó, Soós Mária, Szabó Éva, Szegedi Irén, Székely Judit, Tarjányi Zsuzsa, Varga Mária.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!