Sikeresen zárult a IV. Sport és Innováció Nemzetközi Konferencia második napja
2021. szeptember 17.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szeptember 16-án Balatonbogláron folytatódott a Testnevelési Egyetem és a Nemzeti Kézilabda Akadémia közös rendezésű eseménye, amelyen számos érdekes workshop, plenáris előadás és kerekasztal-beszélgetés kínálatából válogathattak a résztvevők.    

Sikeresen zárult a IV. Sport és Innováció Nemzetközi Konferencia második napja

fotó: NEKA

Akik csütörtökön korán keltek, ha aranyat nem is, de vidám, a kézilabdát szerető gyerekekre lelhettek a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) Lakófalujában, ahol már reggel kilenc órakor elkezdődtek a programok a IV. Sport és Innováció Nemzetközi Konferencia második napján. Mint ismert, a háromnapos rendezvény, amely szeptember 15-én kezdődött, 16-ra és 17-re a NEKA otthonába költözött.

A konferencia második napjának hivatalos nyitányán a két társszervező intézmény képviseletében Dr. Kádár Judit, a Testnevelési Egyetem (TE) nemzetközi kapcsolatok igazgatója és Mocsai Tamás, a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) ügyvezetője köszöntötte a résztvevőket, és külön üdvözölték Leonz Edert, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) elnökét, Prof. Dr. Claudio Nigget, a Berni Egyetem tanárát, Fernando Parentét, a FISU végrehajtó bizottságának tagját és Juhász Pétert, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtitkárát.

A nap első plenáris előadásán Claudio Nigg a fizikai aktivitás és az ülőtevékenység mérésének jövőbeni kihívásaival kapcsolatban tartott figyelemfelkeltő előadást. Ezt követően került sor a korábbi és jelenlegi magyar olimpikonokat és olimpiai bajnokokat felvonultató, az Olimpiai értékelés közelről, távolról elnevezésű kerekasztal-beszélgetésre, amelyen egyetemünk képviseletében jelen volt Kovács Ágnes, a TE Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága kommunikációs vezetője és Lőrincz Viktor olimpiai ezüstérmes birkózó, sportszervező szakos hallgató.

A délelőtt zárásaként Leonz Eder, a FISU elnöke és Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a MEFS elnöke írt alá együttműködési szerződést. Mocsai Lajos beszédében megemlítette a csapatjáték és a fairplay jelentőségét, és kitért a NEKA hazai utánpótlássportban betöltött kiemelkedő szerepére is.

A díszebédet követően további kerekasztal-beszélgetésekkel – Az akadémiai modell címűn részt vett Dr. Bartha Csaba, a TE Edzéselméleti és Módszertani Kutató Központ igazgatója – és workshopokkal folytatódott a közvetlen hangulatú rendezvény. A reggelhez hasonlóan délután újra a kézilabda került előtérbe: az érdeklődők a Tapasztalatok a kézilabda-akadémiák által kidolgozott tesztbattéria gyakorlati alkalmazásáról, az Általános és kézilabda-specifikus mozgásminták teljesítményfejlesztése integrált edzésszerkezetben, illetve Kézilabda-edzésmódszertan gyakorlati bemutató című párhuzamos szekciókon vettek részt, és nem meglepő módon a Move the Mind, a Teljesítménydiagnosztika és a Modern Kézilabda című workshopot is nagy érdeklődés övezte.

Miközben a Balaton-partján elkezdődött a közös jóga, a második nap műsorkínálatának zárásaként Az olimpia eredményessége és a világ sportja a Covid árnyékában elnevezésű kerekasztal-beszélgetés indult, amelyen több fronton is képviseltette magát a TE: meghívott vendégként felszólalt Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke és Prof. Dr. Sós Csaba, TE Úszás és Vízi Sportok tanszék vezetője.

A nap ünnepi vacsorával és koktélpartival zárult. A konferencia zárónapjára szeptember 17-én, pénteken kerül sor, a színhely továbbra is a NEKA.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!