„Hogy Európa legjobb sportegyeteme legyünk"
2018. július 5.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Új rektorhelyettes dolgozik a Testnevelési Egyetemen, miután a Szenátus javaslatára a TE rektora, Mocsai Lajos dr. Lacza Zsombort nevezte ki tudományos rektorhelyettesnek. A 44 esztendős ortopéd-traumatológus elismert orvos a szakterületén, mást ne említsünk, 2015-ben megkapta az eredményes innovatív műszaki-szellemi alkotásokért járó Gábor Dénes-díjat.
 
„Megtisztelő felkérést kaptam a Testnevelési Egyetemtől, s örömmel vállaltam el a feladatot – mondta megkeresésünkre az újdonsült tudományos rektorhelyettes. – A legkevésbé sem lesz számomra új a közeg, hiszen már öt éve tagja vagyok a TE doktori tanácsának.”
 
Minthogy a sportregeneráció a szűkebb szakterülete, az újjáépülő és -alakuló egyetemünkön új kutatócsoportot kialakítását tervezi, természetesen a sportregeneráció „zászlója alatt”, mások mellett azt hangsúlyozva: hogyan sportoljunk, hogy egészségesebbek legyünk, illetve azt, miként lehet kivédeni a különböző károsodásokat.
 
Hogy Európa legjobb sportegyeteme legyünk (Lacza Zsombor)
 
Dr. Lacza Zsombor intézményünk új tudományos rektorhelyettese
 
„A költözéssel új és kivételes lehetőséghez jutott a Testnevelési Egyetem, feltett szándékunk, hogy Európa legjobb sportegyeteme legyünk – folytatta dr. Lacza Zsombor. – A laboratóriumi rendszer kialakításakor ugyancsak ez a célunk, jelesül az, hogy a legjobb, a legmodernebb legyen földrészünkön.”
 
Ebben szánt neki egyetemünk vezetése kiemelt szerepet és ezt a munkát nagy lendülettel már meg is kezdte.
 
„Fontosnak érzem, hogy a sporttudomány közvetlenül és gyorsan hasznosuljon, ezt helyeztem a TE tudományos programjainak középpontjába. Méréseinkkel, új laboratóriumainkkal olyan tudást állítunk elő, amely kézzelfogható hatékonyság-javulsát jelent majd az edzők, testnevelők és természetesen a sportolók számára. Több új projektünk foglalkozik az életből vett problémák megoldásával: például a hobbi futók térdpanaszainak kivédése megfelelő mérésekkel és célzott gyakorlatokkal, vagy az ifjúsági versenyzők megfelelő kiválasztása egy-egy sportág művelésére. Fontos számunkra az olimpiai sportágak fejlesztése, megfelelő háttértudással támogatni a folyamatot az utánpótláskorú gyerekektől egészen a csúcson még egy ciklust megcélzó aranyérmesekig. Emellett kiemelten foglalkozunk a szabadidő-sportolókkal, akik nemcsak nézőként, hanem aktív résztvevőként is sportolnak – ha nem is olimpiai szinten, de sokan legalább akkora elszántsággal. Az ő felkészítésük egy-egy rendezvényre, maratonra vagy akár a Balaton-átúszásra is komoly tudást igényel, hiszen számukra kiemelten fontos, hogy jó eredménnyel, és egészségesen küzdjék le a távot.”
 
A szakember nem csupán beszél a sportról vagy kutatja azt, hanem aktívan űzi. Labdarúgás? Kosárlabda? Tenisz? – tettük fel neki a kérdést, ő azonban mind a háromra nemmel válaszolt.
 
„Mindig is a sportban éltem, eleinte síeltem, majd síoktató voltam – árulta el. – Továbbá kerékpározom és vitorlázom, utóbbi sportágban versenyeken is indulok sporthajóval, katamaránnal.”
 
Dr. Lacza Zsombor munkájához ezúton kívánunk egészséget, erőt, kitartást, no meg legalább olyan sikereket, mint amilyeneket ő maga megálmodott!
2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!