TE oktatói továbbképző program az USA-ban
2019. június 28.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Nagy sikerrel zárult az első amerikai háromhetes oktatói program a University of New Mexico együttműködésével 2019 júniusában Albuquerque-ben. Dr. Kádár Judit nemzetközi igazgató, az UNM korábbi kutató-oktatója álmodta, majd valósította meg a programot Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos rektor, Dr. Genzwein Ferenc kancellár, Dr. Sterbenz Tamás általános rektorhelyettes és Dr. Lacza Zsombor tudományos rektorhelyettes támogatásával.

Háromhetes TE oktatói továbbképző program Dél-Nyugat-Amerikában

A fő cél az volt, hogy a TE angol nyelvű képzésfejlesztésre készülő oktatói tapasztalhassák a UNM egyetemi légkörét, munkamódszereit, valamint fejlesszék szakmai és interkulturális készségeiket és szakmai networkjüket.

A UNM mobilitási egysége, a GEO (Global Education Office), név szerint Dr. Nicole Tami, Danielle Gilliam, Gail Masutani és dr. Paul Edmunds, a CELAC vezetője elismerésre méltó figyelmet szentelt a kísérleti programra és résztvevőire mind az előkészítés, mind pedig a megvalósítás fázisában. Dr. Kádár Judit és Rédli Andrea (nemzetközi koordinátor, TE) fél éven keresztül és a helyszínen is segítette a csoportot a UNM GEO munkatársainak együttműködésével. Kiutazásuk Nemzetközi Kredit Mobilitás projekt (ICM, International Credit Mobility) révén valósult meg. Rédli Andrea a kint töltött idejében a UNM-en belüli adminisztratív eljárások, mobilitások és nemzetközi alumni-szolgáltatások tanulmányozására is időt szakított. Dr. Kádár Judit szakmai előadásokat tartott Albuquerque-ben és New Yorkban, a campuson vezetői konzultációkon vett részt és segítette a jövőben a TE-re jelentkező UNM-oktatókat, akik hosszabb-rövidebb mobilitás keretében terveznek dolgozni egyetemünkön. A program fő célja a TE azon oktatóinak fejlesztése, akik kiemelt szerepet játszanak a TE nemzetközivé válásában a jövőben tervezett angol nyelvű teljes és részképzések kapcsán. Ez a tapasztalat segíti őket abban, hogy oktatóként jobban megértsék a nemzetközi hallgatói igényeket. Hosszabb távú célunk a programmal, hogy a TE szakmailag idegen nyelven is erős, világszínvonalon tanítani, előadni és publikálni tudó oktatógárdával büszkélkedjen.

A program létrejöttét aktívan támogatta dr. Novák Tamás, a New York-i Általános Konzulátus TéT (Tudományos és technológiai) szakdiplomatája, dr. Robin Wellington, a Queens Egyetem munkatársa, aki egy Fulbright alumni-kutató projektben már bekapcsolódott a TE tevékenységeibe és az 1. Sport és Innováció Konferencián előadó volt, valamint a New Mexico Fulbright szervezet és az Albuquerque Magyar Klub is.

A résztvevők, dr. Kovács Katalin, dr. Farkas Anna, dr. Ökrös Csaba, Boros Zoltán, Dolnegó Bálint, Tóth Kata, Torma Ferenc, Nagy Kinga, Tánczos Zoltán és dr. Béres Sándor, kitűnő munkát végeztek ezekben a hetekben: az angol szakmai nyelvi képzésen kívül sporttudományos workshopokon, edzéseken, rekreációs programokon és szaktárgyi órákon vettek részt, konzultáltak számos szakterület oktatójával és kutatójával, sportolókkal, edzőkkel, laboratóriumokban szereztek tapasztalatokat, kutatási területeiken folytattak könyvtári munkát, konzultációkat, networkingeltek, és megtanulták a kurzustervezés, kurzusleírás-készítés, prezentálás és publikálás világszínvonalú standardját, majd egyenként két kurzusleírást készítettek. Az TE oktatói az utolsó napon angol nyelven megtartott prezentációval zárták képzésüket, majd a záró ünnepségen átvették elismerő oklevelüket.

A megvalósult projekt a TE-UNM együttműködés kiemelkedő eleme, amely hozzájárul a szokásos egyetértési megállapodások céljain túlmutató stratégiai partnerséghez. Reméljük, ez a program csak a kezdet, és a jövőben hasonló csoportos, illetve egyéni képzések valósulhatnak meg Budapesten és Albuquerque-ben egyaránt. Legközelebb dr. Paul Edmunds látogat újra Budapestre és tart két workshopot a TE munkatársainak július második hetében, dr. John Barners, a UNM Sports Administration oktatója pedig előadó lesz a 3. Sport és Innováció Konferencián.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!