Helytálltak hallgatóink a Tátrában
2019. július 11.Rekreáció Tanszék

Immár tizedik éve szervezi és rendezi meg a Testnevelési Egyetem kötelező „Természetjárás, táborozás” kurzusát a magyar természetjárás bölcsőjébe, a magyar turizmus történetének központjába Dosek Ágoston egyetemi docens. A kurzusra önkéntes választás alapján jelentkeznek a legelhivatottabb hallgatók, akik nem elégszenek meg a hazai terepek meghódításával, és vállalják a megerőltető túrákat.

Az oktatást és magashegyi túravezetést Katona László és Takács Norbert TF-en végzett, kiemelkedő tapasztalattal felvértezett testnevelő tanárok segítették. A meglátogatandó terület vegyes lakosságú vidék, egykoron Magyarország része volt. A magyar közoktatás tanulói számára államilag támogatott és javasolt utazások célállomásai közé tarozik, ezekre is felkészülnek az itt teljesítő hallgatók. Jeles honfitársaink adtak földrajzi neveket a környék kiemelkedő helyszíneinek, illetve róluk nevezték el azokat (például Eötvös Lóránd, Téry Ödön, Komarnicki Gyula).

Helytálltak hallgatóink a Tátrában

A túrákon a tájékozódás-ismereteiket hazai terepen – a Budai-hegységben és a Pilisben természetjáró alapképzés során – bizonyító hallgatók vesznek részt. A magashegyi túrázás és a biztosítóeszközökkel kiszolgált turistautak bejárásának kivételesen jó lehetőségeit az idén is kihasználtuk. Az Alacsony-Tátra gerincét jártuk végig a Chopok lábától a sítáborból már ismert Ördöglakodalom (Csertovica) hágóig négy és fél órás menetidővel. Közben a legkiválóbb férfihallgatóink serpaként segítették a Gyömbér csúcs alatti magashegyi turistaház ellátását a téli fűtőanyag egy-egy fahasábjának felcipelésével.

Helytálltak hallgatóink a Tátrában

A Magas-Tátrában a túránk célpontja ezúttal a Téry-menedékház volt, ahol a havas táj látványa fokozta a magashegyi élményt. Ó-TátraFüredre értünk vissza ebből a nyolc órát is meghaladó sportolásból. A Hernád áttörés vidékén a Fehér-szurdokvölgyben (Bela-Sucha) kapaszkodtunk föl, ahol a helytállást és a kalandot a létrákkal, traverzekkel és láncokkal ellátott szakaszok teljesítése jelentette.

Helytálltak hallgatóink a Tátrában

A terep és a feladat révén kialakult szituációk a három nap során sokszoros oktatási hasznot hoznak a beváláshoz a tanári pályán. A hallgatók számára a kihívó feladat és a küzdelem az elemekkel maradandó és meghatározó élményt jelentett.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!