Sportteljesítmény-elemző képzés a TE-n
2019. szeptember 17.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az idén ősszel új szakirányú továbbképzések indulnak a Testnevelési Egyetemen, az egyik legizgalmasabbnak a Sportteljesítmény-elemző ígérkezik. Honnan jött az ötlet ennek „beépítésére” és mit takar valójában? Erről kérdeztük Kendelényi-Gulyás Erikát, a TE adjunktusát, a három féléves képzés vezetőjét.

„Világosan kirajzolódik, hogy a sport is elindult abba az irányba, mint az üzleti szféra, s ezáltal jelentősen megnőtt az adatalapú döntéshozatal fontossága – mondta megkeresésünkre Kendelényi-Gulyás Erika. – Egy kutatás ki is mutatta, hogy amikről az edzők szokásaik, tapasztalataik alapján azt gondolták, hogy úgy helyes, valójában mégsem, mert cáfolva lett jó néhány feltevésük.”

Sportteljesítmény-elemző képzés a TE-n (Gulyás Erika)

A sportanalitika térhódítása nem meglepő módon az Egyesült Államokban volt először tetten érhető (az úgynevezett amerikai sportokban), idehaza csak csírájában fedezhető fel a mindennapi gyakorlatban.

„Pedig meghatározó komponense lehet a jövő sportsikereinek, ezért is tartjuk fontosnak és szükségesnek az ebben a tudományban jártas szakemberek képzését – hangsúlyozta egyetemünk adjunktusa. – Mivel a sportteljesítmény-elemzésnek számos szegmense van – egyebek mellett a statisztika, informatika vagy az egészségügy –, színes oktatói paletta kialakítására törekszünk, s igyekszünk bevetni gyakorlati szakembereket is. Fontosnak tartjuk továbbá, hogy a csapat-, illetve az egyéni sportágakra külön-külön fókuszálva jelenjen meg a sportanalitika a képzésben.”

További információk a képzés oldalán >>>

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!