Ami lehetetlennek tűnt: rekreáció online
2020. április 20.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Rekreáció Tanszék már a hagyományos testnevelő képzésben is többnyire az aktív, természetben űzhető sportokért volt felelős. 15 éve, az önálló rekreáció képzések indítása óta mindez nem változott, így a távoktatás egyértelműen komoly kihívás elé állítja a tanszék oktatóit, ám jól szervezett munkával a Testnevelési Egyetemen ezt is sikerült megoldani – mondta el Dr. Lacza Gyöngyvér, tanszékvezető.

Kollégáink és hallgatóink általában a szabadidősportok aktív művelői, elkötelezett hívei. Sőt, amennyiben lehetőségünk nyílik rá, szenvedélyünknek a természetben szeretünk hódolni, erdőben, mezőkön, folyó- és állóvizeken, havas terepen – fejtette ki érdeklődésünkre a Testnevelési Egyetem tanszékvezetője, arra a felvetésre, miként érinti az egyik leginkább gyakorlatorientált képzést a koronavírus-járvány okozta helyzet.

„Elsőre szinte lehetetlennek tűnt az átállás az online oktatásra, de főleg a ’bezártságra’ és az ’elszigeteltségre’. Az új helyzet, azonban megmutatta, mennyi kreativitás és lelkesedés rejlik a kollégákban, a hallgatókban, milyen erő rejlik csapatunkban a Testnevelési Egyetemen. Egy rövid hét alatt átálltunk: hetente online tanszéki értekezlet, online kerékpár tábor, projektmunkák és szakmai gyakorlat online szabadidősport edzésvideók tartásával – folytatta a TE-oktatója.

Lacza Gyöngyvér és a Rekreáció Tanszék oktatói ezúton is szeretnének néhány jónak tűnő gyakorlatot megosztani az olvasókkal, érdeklődőkkel, mert – mint kiderült – most is a gyakorlat teszi a mestert, igaz másképp. Ez az első E-tekerésre is igaz. 

Külön szerencse, hogy az elmúlt hetekben az időjárás nem lett volna kegyes a kerékpártáboros hallgatókhoz. Reggelente mind az 59 hallgató 4-5 fokos hőmérséklettel találhatta volna magát szembe, azonban a kialakult veszélyhelyzet lehetőséget adott mindenkinek az otthonmaradásra! A tábor azonban nem maradhat el, ahogy mondják, "Nincs rossz idő csak nem megfelelő felszerelés!”  A rekreációs hallgatók esetében a felszerelés a megfelelő technikai hátteret jelenti és a hallgatói visszajelzések, támogató levelek és gondolatok alapján kijelentető, hogy sikeresen lezajlott az Testnevelési Egyetem első E-kerékpártábora online, így mindenki várja a gyakorlatot is.  

Ami lehetetlennek tűnt: rekreáció online

A táborvezető, Várhegyi Attila összegzése következik: 

A helyzet rendkívüli, de az idei évtől amúgy is különleges terveink voltak a táborral kapcsolatban, korábban is hatalmas volt a szerveződés a komplett megújulás miatt. Sajnos, a személyes előadások az eredeti formájukban nem valósulhattak meg, azonban a digitális eszközök fejlődése, sok kiaknázatlan lehetőséget nyújt számunkra. A megváltozott helyzet rengeteg olyan technikai újítást engedett bevetni, amelyre eddig nem volt lehetőségünk, most azonban kifejezetten színesíteni tudták az oktatás formáját. Így születhetett meg a Mindennapra egy szakág! – vlog-sorozat a hallgatók számára, mely 12 napon keresztül naponta egy-egy kerékpáros szakágat hivatott bemutatni, színes, kedvcsináló videókkal, körülbelül 5-10 percben. Szintén említést érdemlő a közös oktatási platformon létrehozott hírfolyam, ahova folyamatosan érkeztek az anyagok, kérdések a tábor ideje alatt, éjjel-nappal. 

A tábor természetesen az élő kapcsolatokról szól, ezért nem maradhatott ki az élő kapcsolás sem, amelyen a kurzust felvevő hallgatók maradéktalanul megjelentek, mind az 59-en és ahol próbáltuk a kialakult helyzet ellenére megtartani a jókedvünket. Azt reméljük, hogy a 3 órás 30km/órás átlagsebességű kapcsolás, közben senki “kerékpárja” nem dobta le a láncot és mindenki tudásgazdagabb lett és így bátran ad vagy kér tanácsot ezzel a remek szabadidős mozgásformával kapcsolatban!

Mint eddig egyik évben sem, most sem állunk meg a kilométergyűjtésben. Sajnálatos módon a versenyszezon egyelőre semmi izgalmasat nem tartogat számunkra, nem úgy mint, a minden félévben megrendezésre kerülő Választható kerékpártúra. Az egyetem történetében először jelöljük ki a letekerendő távot a hallgatók számára egy saját fejlesztésű applikáció segítségével. Hagyományainkhoz hűen a tavaszi túra a Velencei-tó körül zajlik. Idén azonban, mivel nem lehetünk ott, megpróbáljuk teljesítendő feladatokkal kiszínezni – az amúgy is gyönyörű tájon – az egyénileg haladó hallgatók túráját. Kilátópontokban készült szelfik, időlimites szakaszok, felugró túraszervezési kvízkérdések, pontgyűjtés és barátságos versengés fogja izgalmasabbá tenni a hallgatók tekerését.

Figyelem, olajozzátok meg a láncokat, fújjátok fel a belsőket, mert Várhegyi Attila és furmányos oktatóbrigádja a mAppout brand Action Track applikációjával rekreációs jellegű e-mozgássá varázsolja a tókerülést 2020 tavaszán.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!