Ki minden idők legjobb magyar sakkozója?
2020. június 1.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A mostani írással fejeződik be az a sakkrovat, amelyet Kállai Gábor nemzetközi nagymester indított a koronavírus-járvány alatt az utanpotlassport.hu és a Testnevelési Egyetem felületein. Az utolsó cikk egy örök, de nehezen megválaszolható kérdésre keresi a választ. 

A 2002-ben ezüstérmes sakkolimpiai csapat kapitánya, a Testnevelési Egyetem mesteroktatója, az MTK Budapest sakkszakosztályának elnöke a szokásos feladvány mellett most egy mindig aktuális kérdést feszeget: ki minden idők legerősebb magyar sakkozója?

Maróczy Géza (1870–1951), aki a múlt század elején a világ legjobbja volt, vagy az őt, a XX. század közepén követő magyar éljátékos, Szabó László (1917–1998), aki tízszer végzett a magyar bajnokságok élén, és emellett még háromszoros világbajnokjelölt is volt? Vagy esetleg Portisch Lajos, aki a ’70-es és ’80-as évek sakk aranykorának volt a legendás vezére? Vagy a 2004-ben vébédöntőt játszó Lékó Péter? "

Meg kell valljam - írja Kállai Gábor -, én se tudom eldönteni ezt a kérdést. De hogy ki a legkülönlegesebb sakkozó, talán világviszonylatban is, ott nincs vita. Ezt a kérdést bárhol is tennék fel, Polgár Judit kapná a legtöbb szavazatot."

A Testnevelési Egyetem frissen megválasztott díszdoktoráról és az izgalmas felvetésről itt olvashat.

Ki minden idők legjobb magyar sakkozója? (Polgár Judit)

A Polgár-lányok (balról Zsófia, Zsuzsa, Judit) édesanyjukkal, Polgár Lászlónéval, Klárával

fotó: polgarjudit.hu

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!