Covid–19 védőfelszerelést kapott a Testnevelési Egyetem
2020. október 27.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A kvantumbiológiai együttműködés jegyében a koronavírus-járvány elleni védekezést elősegítő csomagokat adott át a Testnevelési Egyetemnek Tian Rui, a magyar és kínai egyetemek együttműködésének szervezője. A TE képviseltében Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, az egyetem rektora vette át a védőfelszereléseket tartalmazó szettet.

COVID-19 védőfelszerelést kapott a Testnevelési Egyetem

A QUB8 szervezet és a kínai Shandong tartomány tudományos együttműködése keretében a Shandong Yifeng Medical Technology Company által felajánlott 1000 db maszkot tartalmazó COVID-19 megelőzőcsomagot nyújtottak át a Testnevelési Egyetem (TE) képviselőinek kedden, a Róma teremben. Intézményünkön kívül – a konzorcium kínai partnerének köszönhetően – további három hazai felsőoktatási intézmény, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Szent István Egyetem (SZIE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) is csomaghoz jut, illetve jutott. Mint ismert, e négy intézmény vesz részt abban a kvantumbiológiai együttműködésben (QUB8), amelynek eredményeként júliusban a TE kampuszán megnyílt a Szomatodiagnosztikai Laboratórium.

A maszkból és kézfertőtlenítőből álló csomagok ünnepélyes átadásán jelen volt Tian Rui, a magyar és kínai egyetemek együttműködésének szervezője, Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a TE rektora, Dr. Pesti Imre, a FIDESZ-KDNP országgyűlési képviselője, Dr. Lacza Zsombor, a TE tudományos rektorhelyettese és Dr. Szacsky Mihály, a Testnevelési Egyetem Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék Kvantumbiológiai Laboratóriumának vezetője.

COVID-19 védőfelszerelést kapott a Testnevelési Egyetem

Nem az a gazdag, akinek sok pénze van, hanem az, akinek sok a barátja” – idézte a híres kínai közmondást Dr. Pesti Imre, aki beszédében hangsúlyozta: a shandongi és a magyar egyetemek közötti gyümölcsöző együttműködés újabb bizonyítéka, hogy a távol-keleti partner – egyfajta gesztusként – védőcsomagokkal ajándékozta meg a négy hazai egyetemet.

Ezt követően Dr. Lacza Zsombor szólalt fel röviden, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy – a vérplazmaterápiának köszönhetően – a TE is bekapcsolódott a koronavírus-járvány elleni küzdelembe.

„Háborgó tengeren tanul meg az ember jól hajózni” – folytatta az idézetek sorát Mocsai Lajos, a TE rektora, aki arra utalt, hogy még csak most kezdjük igazán elsajátítani azt a tudást, amellyel sikeresen vehetjük fel a küzdelmet a koronavírus ellen.

Az esemény végén Mocsai Lajos az egyetem hálája és elismerése jeléül köszönőoklevelet nyújtott át Tian Ruinak, aki jelezte a hallgatóságnak, hogy örömmel vett részt az eseményen. Zárásként elmondta, hogy egyre szorosabb az együttműködés a QUB8-ak és Shandong tartomány között, ami újabb távlatokat nyithat a két fél kapcsolatában.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!