Dr. Szelid Zsolt: „Muszáj naprakésznek lenni”
2020. november 29.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Már három webkonferenciát szervezett a COVID és a sport kapcsolatáról Dr. Szelid Zsolt az elmúlt másfél hónapban, s valamennyiszer fontos témákat boncolgatott kollégáival. A Testnevelési Egyetem sportkardiológusával arról (is) beszélgettünk, hogy az eddigi három „összejövetelnek” melyek voltak a legfontosabb tapasztalatai.

„A webkonferencia elsődleges célja a sportolók COVID utáni visszatérésének szabályozása – mondta érdeklődésükre Szelid Zsolt. – Igyekszünk minél szélesebb körbe eljuttatni a legfontosabb tudnivalókat, hogy a sportban dolgozók a lehető legtöbb tudással legyenek felvértezve a versenyzők visszatérésekor. Ebben a nemzeti, illetve a szövetségi szabályozások is segítségükre vannak.”

A sportkardiológus hozzátette: tapasztalata szerint a fertőzésen átesett sportolókra kicsit úgy tekintenek, mint akikkel szemben távolságot kell tartani, s ezzel kapcsolatban megosztott egy fontos tudnivalót.

Dr. Szelid Zsolt: „Muszáj naprakésznek lenni”

„Hollandiában egy nagy betegszámú részletes vizsgálat kimutatta, hogy a fertőzést követően húsz nappal már nincs élő vírus a szervezetben. Ettől még produkálhat az illető pozitív tesztet, hiszen a PCR a vírus génjét mutatja ki, de hangsúlyozandó, ekkor már nem fertőz! Ezért is tartom, tartjuk fontosnak a megfelelő tájékoztatást, muszáj naprakésznek lenni.”

Szelid Zsolt – aki nemrégiben a Magyar Kardiológusok Társaságában Merkely Béla professzorral is egyeztetett a témában – örömmel újságolta, hogy az eddigi három webkonferenciára összesen kétszázan regisztráltak, az egyikre külön csaknem százan. És az idén még további kettőt terveznek.

„A következőt december hetedikén rendezzük, s az a tervünk, hogy azt követően két héttel, tehát huszonegyedikén lesz majd még egy. A bő egy hét múlva esedékes webkonferencia témái között szerepel a tesztelés, a táplálkozás és a tünetek vizsgálata, úgyhogy érdemes lesz velünk tartani.”

Mint ahogyan eddig is.

Jelentkezni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!