Még lehet jelentkezni a Tóth Bendegúz-ösztöndíjra
2021. április 13.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Tragikusan fiatalon, mindössze 22 évesen hunyt el tavaly júniusban a Testnevelési Egyetem (TE) hallgatója, Tóth Bendegúz. A szabadfogású válogatott birkózó emlékének tiszteleg a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA), a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) és a Testnevelési Egyetem a róla elnevezett ösztöndíjjal, amelyre április 15-ig lehet jelentkezni.

Hogyan emlékszik Tóth Bendegúzra? – tettük fel a kérdést a Testnevelési Egyetem rektorának, Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajosnak.

„U23-as Európa- és egyetemi világbajnoki ezüstérmes volt, de nemcsak magyar szabadfogású birkózóként emelkedett ki, hanem emberként is. Olyan tanuló volt, aki a sűrű sportszakmai elfoglaltságai ellenére sem kért soha felmentést a nappali tagozatos kötelezettségei alól, márpedig a kettőt nagyon nehéz összehangolni, hiszen az egyetem képzésének sokoldalúsága miatt nem mindig támogatja a sportágspecifikus teljesítményt. Becsületes hozzáállást és lojalitást mutatott a TE felé, végtelenül szelíd, céltudatos, jó modorú és helyes értékrendet képviselő fiatalember volt.”

Még lehet jelentkezni a Tóth Bendegúz-ösztöndíjra

Arra is kíváncsiak voltunk, miért jött létre a Tóth Bendegúz-ösztöndíjprogram.

„Az egész Bendegúz temetésén kezdődött – így Mocsai Lajos. – Nagyon megráztak minket a történtek. Talán nem titok: én vagyok az ösztöndíjprogram ötletgazdája – a birkózószövetség vezetőivel együtt sétáltunk ki a szomorú eseményről, s aközben felvetettem a támogatás megvalósításának lehetőségét. Gyakorlatilag már abban a pillanatban megállapodtunk arról, hogy megtaláljuk annak a módját, miként rajtoljon el a kezdeményezés. Most jött el annak az ideje, hogy útjára engedjük és gondozhassuk a programot.”

Az adminisztratív és anyagi feladatokat a KIMBA vállalta – a szövetség segíti ugyanezt a folyamatot. Ahogyan Mocsai Lajos fogalmaz: „az ösztöndíj TE minőségkontrolljával került meghirdetésre.”

De mit is jelent ez?

„Olyan embert ajánlunk és támogatunk, akinek a sportolói életvitele, valamint munkája a támogatás elnyerésére predesztinálja. Elszántnak, kötelességtudónak, felelősségvállalónak kell lennie saját magáért és a pályázatáért. Megkerestük azokat a fórumokat az egyetemen, amelyek segítségével, tanszék- és csoportvezetői ajánlás alapján kiválasztódnak a pályázók.”

Az ösztöndíjprogram első kiírásában egy-egy 35 évét még be nem töltött férfi és női TE-tanulót honorálhatnak fejenként összesen 300 ezer forinttal, fél évig havi 50 ezerrel. Csak aktív hallgatók pályázhatnak, olyanok, „akik tanulmányaik ideje alatt a tantervi követelményeken túlmutatóan a birkózósportnak szakmai fizikai és elméleti tevékenységet végeznek.”

A jelentkezési határidő április 15. Azután az erre kijelölt szakmai bizottság (amelyben természetesen a TE egyik képviselője is szerepel) átnézi a pályázatokat, és javaslatot tesz az MBSZ elnökének, Németh Szilárdnak az elbírálásra – a végső döntést ő hozza meg.

További részleteket és a pályázati adatlapot itt találja.

Írta: K. B.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!