Élénk érdeklődés a TE kormánybiztosi tájékoztatóján
2021. május 4.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Prof. Dr. Stumpf István kormánybiztos és Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora részvételével hétfőn tartották az egyetem modellváltásával kapcsolatos online kormánybiztosi tájékoztatót, amelyen számos résztvevő tett fel az egyetem jövőbeli sorsát érintő, fontos kérdéseket.

Élénk érdeklődés a TE kormánybiztosi tájékoztatóján (Stumpf István)

Mint ismert, az ország legnagyobb sportegyeteme, a Testnevelési Egyetem (TE) Szenátusa korábban egyhangúan támogatta és elfogadta azt az előterjesztést, amely az új jogszabály értelmében a TE közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménnyé alakulására irányult. Ennek kapcsán akkor a TE rektora, Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos hangsúlyozta, hogy az új működési modell megvalósítása a TE alapvető szakmai, akadémiai autonómiájának megőrzése és fejlesztése mellett az intézmény hosszú távú fennmaradását, működési stabilitását és hatékonyságát szolgálja.

A Parlament 2021. április 27-i döntése értelmében a TE 2021. augusztus 1-től a Testnevelési Egyetemért Alapítvány fenntartása alá kerül. A modellváltás, amely hatékonyan biztosítja az egyetemek versenyképességét a jövőben, számos megválaszolandó kérdést vet fel. Mit is jelent pontosan a modellváltás, milyen hatással lehet a hallgatók tanulmányaira, továbbá az érintett egyetemeknek milyen előnyei származhatnak belőle?

A május 3-án, hétfőn megtartott kormánybiztosi tájékoztatón, amelyet a javuló járványügyi adatok ellenére online rendeztek meg, többek között ezekre a kérdésekre igyekezett válaszolni Prof. Dr. Stumpf István kormánybiztos, aki a felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatokért felel.

Az összességében 120 fő előtt, a Microsoft Teamsen keresztül tartott eseményen először Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos köszöntötte a hallgatóságot, majd kitért a modellváltás jelentőségére és az egyetem jövőképére. A rektor hozzátette: az egyetem 2021 szeptemberében már alapítványi intézményként kezdheti meg az új tanévet.

Ezt követően Prof. Dr. Stumpf Isvtán tartott köszöntőbeszédet, amelyben kitért a TE különleges helyére és szerepére a hazai felsőoktatáson belül. A kormánybiztos hangsúlyozta: a modellváltás vissza nem térő lehetőség arra, hogy a TE vezető szerepre törjön a közép-európai piacokon, ami nemcsak egyetemi, hanem kormányzati szándék is egyben. Dr. Stumpf István megjegyezte, az átalakulás lehetővé tesz egy jelentős, összességében 30 százalékos bérfejlesztést is, amely a teljesítményalapú finanszírozási rendszer keretein belül valósul meg.

„A modellváltás nem más, mint beruházás a jövőbe. Összességében a hallgatók érdekeit szolgálja azzal a céllal, hogy egyetemi tanulmányaik végén versenyképes tudással felvértezve léphessenek ki a versenypiacra“ – mondta a kormánybiztos.

Az online tájékoztató hátralévő részében az egyetem oktatói és dolgozói tettek fel kérdéseket a kormánybiztosnak. A kérdések egy része a munkavállalókat érintő kollektív szerződésre irányult, mások az állami ösztöndíjak, a doktori iskola és az egyetemi kutatások jövőbeni sorsa, az egyetemi tanárok teljesítményértékelésének sarokpontjai, illetve a TE leendő kuratóriumi tagjainak és elnökének kiválasztását érintő szempontok felől érdeklődtek.

Az online tájékoztató teljes anyagát itt tekinthetik meg:

 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!