Kovács Sarolta is részt vett a Testnevelési Egyetem házi TDK-ján
2021. november 26.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az olimpiai bronzérmes öttusázó – akinek már van egy diplomája – a Testnevelési Egyetem hallgatójaként az élsport mellett fél szemmel már a sportkarrierje utáni civil életére tekintget. Ennek jegyében is indult az egyetem házi Tudományos Diákköri Konferenciáján (TDK).

Kovács Sarolta is indult a Testnevelési Egyetem házi TDK-ján

A többszörös világ- és Európa-bajnok, a tokiói olimpián bronzérmes öttusázó Kovács Sarolta is indult a 2021/2022. tanévi házi Tudományos Diákköri Konferencián, amelyet november 25-én, csütörtökön rendeztek a Testnevelési Egyetemen.

A remek sportoló – aki Testnevelési Egyetem öttusa szakedző harmadéves hallgatója – a Sportpszichológiai kutatások szekció keretén mutatta be Sportpszichológiai Felkészítő Programcsomag (SFP) hatékonyságának vizsgálata című pályamunkáját.

„Hárman vagyunk testvérek, és a szüleink úgy neveltek minket, hogy több lábon is meg tudjunk állni – magyarázza Kovács Sarolta. – Édesapám gyakran mondta, hogy a sportolás mellett tanuljak is. Mivel a Magyar Honvédség sportszázadának katonasportolója is vagyok, a munka, a sport és a tanulás számomra mindig is együtt járt.”  

Sarolta elmondta, hogy az olimpiai felkészülés alatt mellőznie kellett a tanulást – ezt „megbocsátjuk neki, hiszen egy bronzéremmel tért haza Tokióból –, de most újra nagy érdeklődéssel fordul tanulmányai felé. Jövő tavasszal végez a TE-n, és ez már a második diplomája lesz, az elsőt közgazdaságtanból szerezte.   

Visszatérve a TDK-ra, Sportpszichológiai Felkészítő Programcsomag (SFP) hatékonyságának vizsgálata című témát konzulense, dr. habil. Lénárt Ágota javaslatára választotta.

„A szakdolgozatomat is ebben a témában szeretném írni, ezért a TDK-n is meg akartam méretni magam. Őszintén szólva az elején kicsit izgultam, de aztán belejöttem, és a végén még élvezni is tudtam” – meséli.

Nem elképzelhetetlen, hogy a kitűnő öttusázó a jövőben is ezen a szakterületen kíván tevékenykedni, mert úgy érzi, neki is rengeteget segített a sportpszichológia.

„Jó ideje már a saját bőrömön tapasztalom, hogy a fizikai mellet milyen sokat jelent a mentális felkészítés – vallja be. – Különösen fontos volt a járvány, illetve az olimpiára készülés idején, jóformán ez tartott életben. Négyévente rendeznek ötkarikás játékokat, és akkorra kell kihegyezni a csúcsformát, ez pedig nem megy mentális tréning nélkül. Nem hiába mondják, hogy sok minden fejben dől el.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!