Az MTVA székházban jártak a Klebelsberg Kuno Szakkollégium hallgatói
2016. április 19.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Április 4-én a köztévé központjába tettünk látogatást szakkollégista társaimmal. Kifejezetten a sport-televíziózás világa érdekelt minket, így utunk elsődleges célja az M4 Sport stúdiója volt.

 

A gyártásvezetők segítségével betekintést nyerhettünk a „kulisszák mögé”. Megnézhettük, milyen részekből épül fel az élő közvetítések helyszíne, megtudhattuk hány kamera működik, és melyik milyen célból. Ezen kívül kipróbálhattuk a csapatsportágak elemzésére használt érintő kijelzős felületet is, amit a közvetítések során látunk az adásban.  Az úgynevezett „lebony”-ban  azt is megnézhettük, hogy a munkafolyamatok hogyan rendeződnek össze egy egységgé, mi alapján választják ki a különböző kameraállások képanyagai közül a megfelelőt és miként kerül mindez az otthonülő nézők elé a képernyőre már a hanganyaggal együtt. A különböző kameraképek, a változtatható háttérfelület, és a súgógép megtekintése után a vágószobába vezetett az utunk, ahol megmutatták, milyen gépek segítségével állítják össze a különböző sportesemények képanyagát. Végezetül megnézhettük a stúdióban egy élő adás felvételét! Egyszerre láttuk a televízió adását, valamint azt, hogyan áll össze a műsor. Megfigyelhettük hírolvasók és vendégek felkészülését, az operatőrök munkáját. Érdekes volt látni, ahogy mindezeket a stúdióasszisztens másodpercre pontosan koordinálja. Nagyon sok izgalmas dolgot láthattunk, tapasztalhattunk!

Túránk során sport világának egy teljesen más szegmensét figyelhettük meg. Ez rávilágított arra a tényre, hogy milyen széles periférián van lehetőségünk TF-es diplomával a kezünkben, és mennyi lehetőséget nyújt a szakkollégiumi tagság nemcsak a kapcsolatok kialakításában, hanem a látókörünk szélesítésében is egyaránt.

Vándor Ágnes szakkollégista

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!