Hírek

 • Rendezvényszervezés, sportbiztonság képzés a TE-n
 • Természetjáró tábor (BSc Sportszervező szak, 1. év, levelező)
 • Természetjáró tábor (BSc Rekreáció-életmód szak, 1. év, levelező)
 • Természetjáró tábor (BSc Sportszervező szak, 1. év, nappali)
 • Természetjáró tábor (BSc Rekreáció-életmód szak, 1. év, nappali)
 • Téged is vár Európa legnagyobb jövőfesztiválja, a Brain Bar!

Karunk elnyerte a Kiváló Kar minősítést tudományos diákköri munkája alapján.

Az Országos Tudományos Titkárság az utolsó négy Országos TDK eredményei alapján két kategóriát állapított meg: "kiváló" és "eredményes" kar kategóriát. A több mint 150 karból kiváló elismerést 24 kar nyerte el, míg 40 kar kapott eredményes minősítést.

A Hír TV Sportré című műsorának az utóbbi hetekben Karunk két dolgozója is a vendége volt. A december 14-ei adásban Jáky-Szabó Gergely Jakabházy László egyetemi tanárral, míg a december 21-ei adásban Sárfalvi Péter Kovács Ágnessel, a Nemzetközi Igazgatóság munkatársával beszélgetett.

December 19-én 56. alkalommal díjazták az év legjobb sportolóit a Magyar Sportújságíró Szövetség ünnepélyes díjátadóján. A 2013-as év számos világbajnoki és Európa-bajnoki címet és érmet hozott a magyar sport számára, így különösen nagy volt a verseny a legjobbak között.

Karunk dolgozói közül többen is részesültek elismerésben a gálaesten. Az Úszás, Vízi- és Küzdősportok Tanszék halmozta a sikereket, csak úgy, mint az ott dolgozó szakemberek által felkészített versenyzők a világversenyeken.

Dr. Sós Csaba, a Tanszék vezetője a fogyatékkal élő sportolók szövetségi kapitányai között végzett az élen, ezzel megismételte tavalyi sikerét.

A nyáron Barcelonában világbajnoki címet nyert férfi vízilabda-válogatott lett az év legjobb csapata. A serleg átvétele után Szivós Márton mondott köszönetet a csapat nevében az őket felkészítő stábnak, többek között Dr. Egressy Jánosnak, a Tanszék docensének, valamint Horváth Tamásnak, a Tanszék tanársegédjének.

Szintén köszönet illette Kovácshegyi Ferenc mestertanárt edzői munkájáért. Őt az év legjobb férfi sportolója, a többek között egy világbajnoki és két rövid pályás Európa-bajnoki aranyat nyerő Gyurta Dániel emelte ki.

Gratulálunk az elismerésekhez!

szöveg: Bardocz-Bencsik Mariann

December 12. és 15. között a dániai Herningben rendezték a rövidpályás úszó Európa-bajnokságot.

A magyar válogatott tagjai összesen 5 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzérmet szereztek, ezzel a második helyen végeztek a nemzetek éremtáblázatán.

Az Úszás, Vízi- és Küzdősportok Tanszékről hárman is részt vettek a kontinensviadalon.

Gyurta Dániel és Kovácshegyi Ferenc

Kovácshegyi Ferenc mestertanár, a két aranyérmet nyerő Gyurta Dániel, illetve az egy Eb-címet szerző Gyurta Gergely edzőjeként volt jelen.

Gyurta Gergely és Dániel

Egressy János docens a TFSE versenyzője, Farkas Adél edzőjeként vett részt a versenyen, míg Dr. Tóth Ákos a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) szakmai alelnökeként, valamint az Európai Úszó Liga (LEN) Úszó Bizottságának tagjaként volt Herningben.

Tóth Ákos és Egressy János

A bizottság ülésén a jövő évi programot, a korosztályváltásra és a versenybíráskodásra vonatkozó javaslatokat készítették elő a 2014. februári ülésre.

Kovácshegyi, Tóth, Egressy

Minden kollégánknak, csak úgy, mint a válogatottnak gratulálunk a remek szerepléshez!

szöveg: Bardocz-Bencsik Mariann | fotók: Dr. Tóth Ákos, Kovácshegyi Ferenc

Mint arról már korábban beszámoltunk, Schuth Gábor az egyik legeredményesebb tudományos kutatásokat végző hallgatónk.

A másodéves humánkineziológia mesterszakos Gábor jelenleg Erasmus ösztöndíjjal tanul a Sunderlandi Egyetemen, épp vizsgaidőszakát tölti.

Interjú Schuth Gáborral

TF: Pontosan mit is tanulsz Angliában?

SG: A Sunderlandi Egyetemen a „Sport and Exercise Sciences” MSc programon veszek részt. Ezzel párhuzamosan végzem a TF-en a humánkineziológia mesterképzést.

TF: Mennyire lesz sűrű a kinti vizsgaidőszak?

SG: Ott kicsit más a szemeszterek felépítése. Három modulom van ebben a félévben: kutatásmódszertan, biomechanikai és élettani mérések, valamint sportpszichológia. Minden modul esetében hetente egy elméleti és két gyakorlati óra van, ezeket egészíti ki az egyénileg feldolgozandó tananyag. Ezekre a modulokra kell íni egy-egy 10-20 oldalas beadandó dolgozatot a tudományos cikkek kritériumainak megfelelően, emellett egy vizsgám van. Eddig két beadandó dolgozattal végeztem.

TF: A követelményeken kívül mennyiben más a kinti oktatás?

SG: A biomechanika labor majdnem akkora, mint a TF Atlétika Csarnoka, modern gépekkel felszerelve. A képzés sokkal gyakorlatiasabb, a legtöbb alapszakos hallgató tudja, vagy legalábbis bátran meri használni az igen drága műszereket. Az MSc-s csoportban nyolcan vagyunk, nemzetközi a csapat: van nigériai, új-zélandi, német, angol és ausztrál csoporttársam is.

Érdekes, hogy Angliában jóval nehezebb a mérésekhez megfelelő alanyokat találni, hiszen az ottani hallgatók motorikus képességei gyengébbek az itthoniakénál. Ráadásul egy nagyon szigorú etikai engedélyeztetésen is át kell esnie a kutatásoknak a kezdetekkor. Ebben sokkal szigorúbbak kint, mint itthon.

TF: Mit kutatsz Angliában?

SG: Elsősorban a preventív teljesítményfokozás érdekel, azon belül is a térdsérülések megelőzése. Különböző ugrásokból való leérkezések közben vizsgáljuk az izmok aktivációját, a térd mozgását, illetve a férfiak és a nők közötti különbségeket. Három alapszakossal végezzük a kutatásokat, akiket a témavezetőm rám bízott. A szakdolgozat mellett cikket is szeretnénk írni az eredményekből.

TF: Ezzel párhuzamosan itthon is kutatsz?

SG: Igen. Témavezetőmmel, Dr. Tihanyi Józseffel éppen a tavasszal befejezett kutatásunkból írjuk a cikket, illetve kollégáimmal, Hegyi Andrással és Péter Annamáriával a labdarúgók térdsérülés-megelőzési lehetőségeit vizsgáltuk.

TF: Ezt hogy kell elképzelni, ezeket távmunkában csinálod?

SG: Igen. A vizsgálat megtervezése, a protokoll pontosítása az én feladatom volt. Kollégáim elvégezték a méréseket, majd a nyers adatokat én is megkaptam, így az adatfeldolgozást Angliában is tudom végezni. Az eredményekből írt absztraktot elfogadták a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által rendezendő sérülésmegelőzéssel foglalkozó konferenciára, amelyet áprilisban rendeznek Monacóban.

TF: Kilátásban vannak még egyéb konferenciák is a közeljövőben?

SG: Két konferencián szeretnék még részt venni a nyáron, ez azonban elsősorban anyagi tényezőktől függ.

TF: Hogy történik ezeknek az utazásoknak a finanszírozása?

SG: Szerencsére az eddigi konferenciákon való részvételemhez kaptam segítséget a Magyar Sporttudományi Társaságtól, a Campus Hungary-től, illetve az Egyetem Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Programjától is, amelyet ezúton is köszönök.

TF: Az anyagi segítséget tehát több program biztosítja. Az erkölcsi, illetve a tudományos segítségért kiket illet köszönet?

SG: Örülök, hogy lehetőség nyílik most köszönetet mondani, mert erre kevés alkalom adódik. Mindenekelőtt a családomat emelném ki, akik mindig támogatnak. Jelenlegi témavezetőm, Dr. Tihanyi József mellett Dr. Ökrös Csabát, a Sportjáték Tanszék docensét említeném, vele kezdtem el a tudományos kutatásokat. Ez alapszakos másodéves koromban volt. Akkor még kézilabda mérkőzések elemzésével foglalkoztam. Ugyan ettől már kissé eltávolodtam, de Ökrös tanár úrnak rengeteget köszönhetek. Szintén hálával tartozom Dékán úrnak, Dr. Radák Zsoltnak is, aki a Kerpel-Fronius Programban a mentorom, vagyis támogat, tanácsokkal lát el. És természetesen nagy köszönettel tartozom a Biomechanika, Kineziológia és Informatika Tanszék valamennyi munkatársának az elmúlt években nyújtott segítségért, hiszen velük dolgoztam.

TF: Nem keveset, úgy tűnik. Mivel töltöd a vélhetően nem túl sok szabadidődet?

SG: Angliában konditerembe járok, focizom, illetve újabban kipróbáltam a squash-t. Ezen kívül sokat utazgatunk a többi külföldi hallgatóval. Körülbelül száz Erasmusos és egyéb cserediák van kint. Ezek mellett járunk a Sunderland Premier League-mérkőzéseire is. A klub és az egyetem között ugyanis partnerkapcsolat van, így szoktak küldeni jegyeket a meccsekre.

TF: Az elmondottak alapján élvezed a kint létet. Adódik a kérdés, hogy meddig szeretnél maradni.

SG: Szeretném kint is megszerezni a mesterdiplomát. Ez a tavaszi félév teljesítésén kívül a szakdolgozat megírását jelenti. Ez azt jelentené, hogy lenne egy angol diplomám is.

TF: A TF-es mellett.

SG: Így van. Itthon júniusban van az államvizsga, bár még át kell gondolnom, hogy tudom összeegyeztetni a tavaszi félévben a két képzést. Csúszni itthon semmiképpen sem szeretnék. Mindenekelőtt ezt a vizsgaidőszakot szeretném jól teljesíteni. Aztán meglátjuk, hogy a jövő mit hoz, szerencsére több lehetőség közül választhatok.

TF: Akkor sok sikert kívánunk a vizsgaidőszakhoz, illetve a tudományos munkákhoz, és köszönjük szépen, hogy a feszített program ellenére időt szakítottál az interjúra.

SG: Köszönöm szépen a jókívánságokat és a lehetőséget is.

Bardocz-Bencsik Mariann

November 30-án került megrendezésre a BHSE dzsúdótermében a Magyar Egyetemi-Főiskolai Dzsúdóbajnokság.

A megmérettetésen 22 felsőoktatási intézményből összesen 150-en indultak mind a nőknél, mind a férfiaknál hét súlycsoportban. A legnépesebb a férfi 81kg-os súlycsoport volt, ott 28 amatőr és 8 profi versenyző lépett tatamira.

Nagyszerű TF-es sikerek a dzsúdó MEFOB-on

A versenyre egy hosszúra nyúlt és fárasztó szezon után - vagy még inkább közben - került sor. Az ősz elején világbajnokság volt legjobbjainknak, majd következtek a Grand-Prix és Grand-Slam versenyek, amelyek ezen a hétvégén is zajlottak. Ungvári Attila és Majer Tibor például Tokióban versenyzett ebben az időben, így az év végére már nehéz összehozni a mezőnyt. Többen sérültek voltak, míg mások edzőtáboroztak. Nemzetközi klasszisaink közül az olimpiai ötödik, világbajnoki bronzérmes Karakas Hedvig, valamint az U23-as Európa-bajnok Zámbori Bence indult. Utóbbi legnagyobb hazai vetélytársa, junior világbajnoki és U23-as Európa-bajnoki érmes versenyzőnk, Gorjanácz Zsolt is indult, igaz egy súlycsoporttal feljebb. Az Universiade csapatból elindult még Vér Gábor és Baczkó Bernadett is.

A versenyt Dr. Kovács Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatási rektorhelyettese nyitotta meg, majd Dr. Freyer Tamás, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség alelnöke köszöntötte a résztvevőket.  A megnyitó során köszöntöttük a kazanyi Universiadén érmet szertett sportolóinkat is: az aranyérmes Joó Abigélt, az ezüstérmes Bor Barnát, a bronzérmes Csoknyai Lászlót és a szintén bronzérmes férfi csapatot. A verseny fővédnöke a Nemzeti Közszolgálati Egyetem volt.

A TF hallgatói kitettek magukért. Aranyérmet szerzett Kelliger Bernadett (női profi 57 kg), Karakas Hedvig (női profi 63 kg), Baczkó Bernadett (női profi 70 kg), Gorjanácz Zsolt (férfi profi 73 kg), Vér Gábor (férfi profi 100 kg), Kármán Fanni (női amatőr 52 kg), Takács Borbála (női amatőr 57 kg), Kovács Alexandra (női amatőr 63 kg), Zsirai Milán (férfi amatőr 60 kg), Makár Gábor (férfi amatőr 73 kg), valamint Iván Károly (férfi amatőr 81 kg).

Ezüstérmes lett Pál Gyula (férfi profi 81 kg), Derda Kitti (női amatőr 48 kg), Kovács Anett (női amatőr 52 kg), Suták Csenge (női amatőr 57 kg), Pour Zsuzsanna (női amatőr 70 kg), Plachy Péter (férfi amatőr 60 kg), illetve Koczka Dániel (férfi amatőr 66 kg).

Bronzéremmel gazdagodott Jánovszki Helga (női profi 63 kg), Uhlár Ádám (férfi profi 73 kg), Sipos Rita (női amatőr 48 kg), Szentpéteri Fanni (női amatőr 52 kg), Tóth Janina és Barbicz Csilla (mindketten női amatőr 57 kg), Köllör Luca (női amatőr 63 kg), Böröcz Nóra (női amatőr 70 kg), Szekeres Gábor (férfi amatőr 60 kg), Török Bence (férfi amatőr 66 kg), Osváth Attila (férfi amatőr 73 kg), Sing Bahadur Ruben (férfi amatőr 81 kg), Bartha László és Bokros Tamás (mindketten férfi amatőr 100 kg).

A nagyszerű egyéni eredményekből következik, hogy Karunk dzsúdósai toronymagasan, 168 pontot gyűjtve nyerték a csapatversenyt. A második helyen a Pécsi Tudományegyetem végzett 42 ponttal, míg a harmadik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem lett 30 ponttal.

Minden versenyzőnek sok szeretettel gratulálunk.

Eredmények

Nők profi kategória

 • 57 kg
  1. Kelliger Bernadett (SE-TSK)
  2. Koszó Flóra (SZTE)
  3. Végh Ninett (NYME)
 • 63 kg
  1. Karakas Hedvig (SE-TSK)
  2. Mihovics Szabina (NKE)
  3. Jánovszki Helga (SE-TSK)
  4. Hegyeshalmi Mercedes (KRE)
 • 70 kg
  1. Baczkó Bernadett (SE-TSK)
 • 78 kg
  1. Trimmel Adrienn (Óbudai Egyetem)
 • +78 kg
  1. Zsámár Ramóna (SZE)
Férfiak (profi kategória)
 • 60 kg
  • 1. Gard Richárd (PTE)
  • 2. Csizovszky Ferenc (ELTE)
 • 66 kg
  • 1. Zámbori Bence (BGF)
  • 2. Morapitye Sunil (BME)
  • 3. Paolo Valci (ELTE)
  • 4. Gombkötő Gábor (CORVINUS)
 • 73 kg
  • 1. Gorjanácz Zsolt (SE-TSK)
  • 2. Szerdahelyi Soma (SZIE)
  • 3. Uhlár Ádám (SE-TSK)
  • 3.Venesz Zoltán (SZE)
  • 5. Somoskövi András (KE)
  • 5. Vörös Dorián  (PTE)
 • 81 kg
  • 1. Skaponyicz Dávid (DE)
  • 2. Pál Gyula (SE-TSK)
  • 3. Köller Milán (PTE)
  • 3. Pusztai Patrik (ME)
  • 5. Kurityák Máté (NKE)
  • 5. Szécsi Dániel (PTE)
 • 90 kg
  • 1. Vas Antal (CORVINUS)
  • 2. Vadas Dániel (BME)
  • 3. Cserni Tamás (CORVINUS)
 • 100 kg
  • 1. Vér Gábor (SE-TSK)
Nők (amatőr kategória)
 • 48 kg
  • 1. Szeiman Erika (SZTE)
  • 2. Derda Kitti (SE-TSK)
  • 3. Sipos Rita (SE-TSK)
 • 52 kg
  • 1. Kármán Fanni (SE-TSK)
  • 2. Kovács Anett (SE-TSK)
  • 3. Szentpéteri Fanni (SE-TSK)
  • 4. Bikki Noémi (SE-TSK)
  • 5. Medvenics Petra (SE-TSK)
 • 57 kg
  • 1. Takács Borbála (SE-TSK)
  • 2. Suták Csenge (SE-TSK)
  • 3. Tóth Janina (SE-TSK)
  • 3. Barbicz Csilla (SE-TSK)
  • 5. Kovács Dorina (SE-TSK)
  • 5. Rédei Krisztina (BGF)
 • 63 kg
  • 1. Kovács Alexandra (SE-TSK)
  • 2. Krizsán Tímea (SZTE)
  • 3. Köllör Luca (SE-TSK)
  • 3. Pataki Tímea (NKE)
  • 5. Kun Adrienn (SE-TSK)
  • 5. Takács Alexa (SE-TSK)
 • 70 kg
  • 1. Boka Brigitta (CORVINUS)
  • 2. Pour Zsuzsanna (SE-TSK)
  • 3. Böröcz Nóra (SE-TSK)
  • 4. Busa Andrea (SE-TSK)
 • 78 kg
  • 1. Kuzma Kata (NKE)
  • 2. Ferenc Noémi (NKE)
 • +78 kg
  • 1. Bors Renáta (SZE)
  • 2. Váradi Krisztina (NKE)
Férfiak (amatőr kategória)
 • 60 kg
  • 1. Zsirai Milán (SE-TSK)
  • 2. Plachy Péter (SE-TSK)
  • 3. Szekeres Gábor (SE-TSK)
  • 4. Szabó Norbert (SE-TSK)
 • 66 kg
  • 1. Böröcz Olivér (PTE)
  • 2. Kocka Dániel (SE-TSK)
  • 3. Török Bence (SE-TSK)
  • 3. Végvári Dávid (PTE)
  • 5. Buzsics Viktor (PTE)
  • 5. Vinter Dániel (SE-TSK)
 • 73 kg
  • 1. Makár Gábor (SE-TSK)
  • 2. Vörös László (PTE)
  • 3. Holop Marcell (PTE)
  • 3. Osváth Attila (SE-TSK)
  • 5. Milei Mikes (SE)
  • 5. Vandornyik Attila (SE-TSK)
 • 81 kg
  • 1. Iván Károly (SE-TSK)
  • 2. Dávid Bence (SZE)
  • 3. Sing Bahadur Ruben (SE-TSK)
  • 3. Varga Dávid (SZTE)
  • 5. Urbancsok Marcell (SE-TSK)
  • 5. Bajódi Martin (NKE)
 • 90 kg
  • 1. Jánoki Zsolt (SZE)
  • 2. Szalontai Balázs (BME)
  • 3. Stumpf Csaba (SZTE)
  • 3. Szirovicza Róbert (SZTE)
  • 5. Kaltenekker Márk (SE-TSK)
  • 5. Jókai Mátyás (SE-TSK)
 • 100 kg
  • 1. Szabó Károly (SZTE)
  • 2. Kiss Péter (SZTE)
  • 3. Bartha László (SE-TSK)
  • 3. Bokros Tamás (SE-TSK)
  • 5. Röjfös András (ELTE)
  • 5. Vass Dániel (SE-TSK)
 • +100 kg
  • 1. Varga Norbert (PTE)
Csapatverseny
 1. SE-TSK, 168 pont
 2. PTE, 42 pont
 3. NKE, 30 pont
 4. SZE, 29 pont
 5. SZTE, 25 pont
 6. Corvinus, 15 pont

szöveg: Dr. Németh Endre, Bardocz-Bencsik Mariann | fotók: Tarsoly Réka

[nggallery id=213]

December 9-én egy kétfős delegáció érkezett Karunknak a Prishtinai Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karáról. Prof. Dr. Sadik Krasniqi, a Kar dékánja, valamint asszisztense, Ibrahim Gani látogatásának célja intézményük nemzetközi kapcsolatainak szélesítése volt.

Delegáció érkezett hozzánk a Prishtinai Egyetemről

A két vendég 9-én délelőtt Dr. Berkes István tudományos dékánhelyettesünknél vett részt ismerkedő látogatáson, majd budapesti városnézés szerepelt a programban a Nemzetközi Igazgatóság koordinálásában. Ezt követően a delegáció munkaebéden vett részt szintén Berkes professzor úrral.

10-én a két intézmény későbbi együttműködéséről tárgyaltak a vendégek Prof. Dr. Radák Zsolt dékán úrral, majd Dr. Kozsla Tibor nemzetközi igazgatóval. Ezt követően a vendégek megtekintették a TF létesítményeit, majd egy munkaebéd következett, ezúttal Dr. Kozsla Tiborral. A délután folyamán a két dékán egy szándéknyilatkozatot írt alá a jövőbeli tudományos együttműködésre vonatkozóan.

A tárgyalások alatt nagy segítség volt Shpend Bllaca, a Koszovói Köztársaság budapesti nagykövetségén dolgozó, magyarul is kitűnően beszélő nagyköveti titkár úr tolmácsolása.

szöveg: Bardocz-Bencsik Mariann | fotók: Bardocz-Bencsik Mariann, Dr. Kozsla Tibor

[nggallery id=212]

A Szenior Akadémia hatrészes előadás-sorozatában neves egyetemi tanárok és elismert szakértők tartottak teltházas ismeretterjesztő előadásokat az ötven év feletti korosztálynak sporttal, életmóddal, testi-lelki egészségük megőrzésével kapcsolatban.

Nagy sikerrel zárta első félévét a Szenior Akadémia

Akadémiánk regisztrált hallgatóinak száma immár meghaladja az 500 főt.

Nagy sikerrel zárta elsõ félévét a Szenior Akadémia (Balczó András)

Előadóink voltak: Dr. Radák Zsolt, a TF dékánja, Prof. Dr. Apor Péter egyetemi tanár, a VitaHelp Egészségközpont, Prof. Dr. Csókay András idegsebész, Balczó András többszörös olimpiai és világbajnok öttusázó, valamint Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus.

Nagy sikerrel zárta első félévét a Szenior Akadémia (Bagdy Emőke)

Emellett elindítottunk a szeniorok számára sportkurzusokat is bemelegítő jelleggel, hiszen az ismeretterjesztés mellett fő célunk a szeniorok megmozgatása, azaz a közös sportolás is.

Együtt túráztunk, teniszeztünk, gyalogoltunk, táncoltunk, és a mozgási lehetőségek köre a második félévben jelentősen bővülni fog.

Igazi, összetartó közösséggé formálódtunk az elmúlt hónapokban, amit köszönünk.

A 2014. január végén induló második félévünkben újabb csodálatos előadásokkal és kurzusokkal várunk mindenkit.

szöveg: Dr. Jakabházy László | fotók: TromboneArt

Értesítjük Önöket, hogy Benczenleitner Ottó PhD hallgató házi vitája 2013. december 17-én 12:30-kor lesz az Új épület I/136-os teremben. A téme címe: Sportágspecifikus motoros tesztek szerepe az elit kalapácsvetők eredményességében. Témavezető: Bognár József.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A Nemzeti Torna Egylet megalakulásának 150 éves jubileumára kiállítást készített a Magyar Sportmúzeum, amely a TF könyvtárában tekinthető meg.

Kiállítás nyílt a Könyvtárban

A megnyitóra december 9-én került sor, amelyen Prof. Istvánfi Csaba, a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének elnöke mondott beszédet, majd Prof. Dr. Radák Zsolt dékán úr mondott néhány szót.

A megnyitó résztvevői – Karunk számos dolgozója, valamint az MTTOE vezetősége – a kiállítás megtekintése után a Kis Tanácsterembe mentek át, ahol Dr. Onyestyákné Dr. Reigl Mariann, a Sportjáték Tanszék docensének vezetésével került sor egy kerekasztal beszélgetésre a testnevelés és a testnevelő tanárok helyzetéről.

Itt először Dr. Szabó Lajos, a Sportmúzeum igazgatója beszélt az NTE megalakulásáról, illetve a torna és atlétika alapú sportmozgalom ellentétéről, amely végül megegyezéssel zárulva szolgálta a magyar sportéletet. Ezt követően Kis Mihály, az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola igazgatója beszélt a testnevelés és a testnevelő tanárok mai helyzetéről elemezve a pozitívumokat és a problémákat. A résztvevők utána jó hangulatú vita keretében szóltak hozzá az elhangzottakhoz.

A kiállítás január végéig tekinthető meg a Könyvtárban.

A kiállítás támogatói: Magyar Sportmúzeum, TF Könyvtár, NTE, valamint az MTTOE Fővárosi Szervezete

szöveg: Bardocz-Bencsik Mariann, Dr. Onyestyékné Dr. Reigl Mariann | fotók: Bardocz-Bencsik Mariann

[nggallery id=211]

A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara a 2013/2014-es tanévben a Házi Tudományos Diákköri Konferenciáját 2014. február 20-án (csütörtökön) rendezi meg, amelyre a TF-ről és társintézményeinkből minden TDK-s hallgatót szeretettel várunk.

2013. december 12-én 21 órától rendezi a Hallgatói Önkormányzat a 2013. évi Gólyabált.

TF Gólyabál 2013 (plakát)

Facebook >>>

2013. november 18-tól 22-ig az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatóságának támogatásával strasbourgi tanulmányúton vehetett részt a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának negyven tanulója. Az út fő célja volt, hogy - Magyarországot képviselve - részt vegyünk a Szaharov-szemináriumon, a Szaharov-díjátadáson, valamint megismerhessük az Európai Parlament működését és Strasbourg szimbolikus jelentőségét az európai integrációs folyamatban. Utunk főszervezője dr. Farkas Péter, a Társadalomtudományi Tanszék egyetemi docense volt.

Strasbourgi tanulmányút (Szaharov-díj) (2013)

A Szaharov-díjat az Európai Parlament ítéli oda az emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért, s olyan kivételes személyiségek kapják meg, akik harcot folytatnak az intoleranciával, a fanatizmussal, az elnyomással szemben. A díj a Nobel-békedíjas Andrej Dmitrijevics Szaharovról kapta nevét.

A csoport találkozója november 18-án 17.30-kor volt a TF kollégiuma előtt. 18 órakor már indulásra készen voltunk, és néhány perccel később kezdetét vette az utazás. Négyóránként pihenést tartva reggelre érkeztünk meg Franciaországba.

Első programként Strasbourg hangulatos városát tekinthettük meg, városnézéssel egybekötött előadást hallgathattunk felkészült hallgatótársaink tolmácsolásában Strasbourg történelméről és főbb nevezetességeiről. Ma Strasbourg a különböző népek egymás mellett élésének, a közös párbeszédnek, a békének a jelképe, ugyanis Elzász-Lotaringia mozgalmas történelme miatt Strasbourg németek és franciák által vegyesen lakott terület. Az Elzász területén fekvő Strasbourgot az Ill folyó szeli ketté, ennek szigetén található az óváros. Ez a rész - köszönhetően különleges szépségének - a Világörökség része.  A város fő nevezetességei az európai uniós intézmények - az Európai Parlament és az Emberi Jogok Európai Bírósága -, valamint egyéb nevezetességek, mint az Európa Tanács épülete, a Főpályaudvar (Gare de Strasbourg), a Petit France, a gótikus stílusban épült strasbourgi Notre Dame katedrális és a benne található világóra. A város összképében is kedves és attraktív.

A városnézés után Mutzigbe indultunk, ahol elfoglaltuk szálláshelyünket a Zenitude Hotel & Residence Les Portes d’Alsace-ban. A szállodával mindenki elégedett volt. Este 17 órakor Mutzig megtekintése következett, ami az esős időjárás miatt sajnos kissé hiányos maradt.

November 20-án reggel indultunk az Európai Parlamentbe. Az ellenőrzésünk után elsőként ismertetőt hallgathattunk az Európai Parlament működéséről Láng Péter előadásában, amelyben tisztázódtak az EU-s intézmények által betöltött szerepek, megtudtuk az Európai Parlament működési elvének alapjait, és mi is kedvünkre kérdezhettünk. Ezután következett a Szaharov-szeminárium, amely keretein belül meghallgathattuk Malala Juszafzaj történetét, akit 2013-ban a Szaharov-díjra jelöltek.

A most 16 éves Malala Juszafzaj a pakisztáni lánygyermekek oktatásáért emelte fel hangját, hogy nekik is egyenlő joguk legyen az oktatásban való részvételhez. Tavaly tálib merénylet áldozata lett, fején életveszélyes sérülést szenvedett, de túlélte a támadást. Pakisztánban megműtötték, majd Nagy-Britanniában kezelték, s most onnan folytatja harcát a női emancipáció jegyében. A szemináriumon három országból (Németországból, Romániából és Magyarországról) képviseltették magukat egyetemi hallgatók, akik érdeklődnek hasonló témakörök iránt. A szemináriumon többen személyesen gratuláltak Malalának, köztük Gurmai Zita, Edward McMillan-Scott, Othmar Karas és Doris Pack. Malala személyes beszámolója után kérdéseket tehettünk fel neki érzéseivel, munkásságával kapcsolatban.  A szemináriumon részt vettek olyan kubai aktivisták is, akik a kommunista rezsim ellen emelték fel szavukat, így az ő megrázó történetüket is meghallgathattuk. Ezt követően részt vettünk a Szaharov-díjátadáson, amelyen Malala boldogan vette át a díjat az Európai Parlament plenáris üléstermében, és köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették és támogatták őt munkásságában.

Az díjátadó után gyakorlati betekintést is nyerhettünk az Európai Parlament működésébe, ugyanis az átadó után ülés kezdődött, s nézőként láthattuk, hogyan szavaznak, és döntenek, vagy épp vitáznak a parlamenti képviselők. Az ebédet az Európai Parlament éttermében fogyasztottuk el. A délutánt szabad programmal töltöttük Strasbourg belvárosában sétával, kávézással, vásárlással. Este 18 órától fakultatív búcsúesten vettünk részt egy helyi étteremben, ahol megkóstoltunk egy elzászi specialitást, a tarte flambée-t, azaz lángolt tortát. Nagyon jó hangulatban telt a vacsora. Este 21 órakor indultunk vissza Mutzigbe a szállásra.

21-én délelőtt 10 órakor indultunk el a szállodából. A tervezett program szerint még két várost tudtunk megnézni, Riquewihrt és Colmart. A városokról az odavezető út folyamán bevezetőt hallgathattunk hallgatótársunktól. Mindkét város az elzászi borút része. Riquewihr egy szinte érintetlen középkori és egy új részből álló falu. Az ó részben a legtöbb ház szőlősgazda jelenlétéről árulkodik, valamint gyakori a jellemző épületek mellett az ablakokban a muskátli. A bor mellé a helyiek mézeskalácsot, puszedlit, sajtot kínálnak, amelyeket meg is kóstolhattunk. Karácsony előtt a falut lakói díszbe borítják, igazi mesebeli faluvá varázsolják a helyet. A település körül jellemzően szőlőültetvények találhatóak. Colmar, Elzász ékköve, egy tündéri kisváros Strasbourg szomszédságában, a királyok kedvenc pihenőhelye volt. A tavasztól őszig virágba borult, majd karácsony előtt díszbe öltöztetett favázas épületek között sétálva a középkorban érezzük magunkat. A Petit Venice a házak között folyó kanálisokkal kissé Velencét idézi, a Szent Márton székesegyház pedig a város egyik legnevesebb építménye. Colmarban az Unterlinden Múzeum méltán híres, ahol egyedülálló reneszánsz kori szárnyasoltár-gyűjteményt láthatunk. A csoport egy része megtekintette a kiállítást. Ezt követően már csak a hazaút volt hátra. 17 órakor indultunk Colmarból Budapestre, ahová másnap reggel 8 órára érkeztünk meg.

Szeretnénk ismételten megköszönni Dr. Farkas Péter tanár úr és Láng Péter, az EP Látogatói Szolgálat munkatársának szervezőmunkáját és az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatóságának támogatását.

Úgy gondolom, mindnyájunk nevében mondhatom, hogy igazán hasznos, élményekkel teli úton vettünk részt. Nemcsak egy kirándulás volt, hanem igazán tanulhattunk belőle, és itt nemcsak az adatbeli dolgokra gondolok, hanem arra, hogy hogyan legyünk bátrak, és emeljük fel a hangunkat az igazságtalansággal szemben.

szöveg: Juhász Mária | fotók: Dr. Farkas Péter, Juhász Mária, Ruszinkó Réka

[nggallery id=210]

Nagy örömmel tájékoztatunk mindenkit, hogy Schuth Gábornak - Karunk másodéves humánkineziológia mesterszakos hallgatójának - november 18-án a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében átadták a Pro-Scientia aranyérmet, többéves kiváló tudományos munkájáért.  Közel 400 beérkezett pályázat közül 45-en kapták meg a kitüntetést. A díjakat Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, valamit Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke adta át.

Országos tudományos elismerés Schuth Gábornak

Schuth Gábor már elsőéves hallgatóként komoly kutatói munkába kezdett, Dr. Ökrös Csaba, a Sportjáték Tanszék egyetemi docensének vezetésével. Első sikereit a kézilabda mérkőzések elemzésivel érte el. Ezeket követték - Dr. Tihanyi József, a Biomechanika, Kineziológia és Informatika Tanszék egyetemi tanárának vezetésével - a kézilabdás leányok biomechanikai vizsgálatai.

Az idei OTDK-hoz kapcsolódó hír, hogy 2013. június 20-án a Magyar Tudományos Akadémián rendezték az OTDT TDK Prezentációs Díj versenyt. A megmérettetésre a XXXI. Országos Tudományos Diákköri Konferencia 16 szekciójának főzsűrije delegált egy-egy hallgatót, akik képviselték az adott tudományterületet. A Sporttudományi Szekciót ezen a rendezvényen is Schuth Gábor képviselte. Előadásának címe: „Excentrikus térdhajlító edzés hatása 10-11 éves leány kézilabdások hagyományos és funkcionális térdhajlító/térdfeszítő arányára”.

Külön öröm a Kar TDK Bizottságának, hogy évek óta minden Pro-Scientia érem átadásakor TF-s hallgatók is részesülnek a díjban, amely nagyrészt azon témavezető kollégáknak köszönhető, akik tehetséges hallgatóinkat felkarolják és végigkísérik a tudományos munka rögös útján. Ezúton is köszönetet szeretnénk mondani a TDK Bizottság nevében minden érmes és nem érmes témavezető kollégának az időigényes fáradozásáért.

szöveg: Dr. Kovács Katalin | fotó: OTDT

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) közösen köszöntötte a 2013-as esztendő legjobb egyetemi sportolóit november 28-án az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Az év egyetemi sportolója díjban részesültek a Kazanyi Universiadéról hazatért sportolók, köztük az aranyérmes Joó Abigél, Biczó Bence, Kiss Tamás, és a Vincze Balázs vezette férfi vízilabda csapat. A sportolók a kitüntetéseket dr. Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkártól vehették át. Díjat kapott többek között világbajnoki címéért Szabó Gabriella olimpia bajnok, valamint az idén szintén világbajnoki aranyérmet szerző korábbi Universiade győztes vívóink, Szényi Péter és Rédli András. Az eseményen a legtöbb felsőoktatási intézmény és sportági szakszövetség képviseltette magát, korábbi világ- és olimpiai bajnokok, Universiade győztesek ünnepeltek együtt a fiatal bajnokokkal.

A 2013-as év legjobb egyetemi sportolóit ünnepelték

A házigazda Eötvös Loránd Tudományegyetem képviseletében dr. Borsodi Csabarektorhelyettes köszöntötte a sportolókat és a vendégeket. dr. Simicskó István örömét fejezte ki, hogy az egyetemi sport ünnepén számos sportolóval találkozik, akik a Magyar Sportcsillag Ösztöndíjat is sikeresen elnyerték idén.

A 2013-as év legjobb egyetemi sportolóit ünnepelték

Dr. Tóth Miklós, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a tudomány és a sport összefonódása évszázados múltra tekint vissza hazánkban. „Elég ha csak olyan emblematikus személyekre gondolunk, mint Szent-Györgyi Albert, aki rendszeresen csatlakozott a sportpályán is  hallgatóihoz” – mondta az alelnök. Sándorné dr. Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia társelnöke kiemelte, a felsőoktatási intézmények vezetőinek, oktatóinak példamutatása nagy szerepet játszhat egy sportos és egészséges magyar társadalom kialakításában. Tapasztalatai szerint a legtöbb felsőoktatási intézmény a sportot nagyon komolyan veszi, a szűkülő lehetőségeik ellenére sokat tesz az egyetemi sportért. „Ezt támasztja alá, hogy ezen az ünnepségen a legtöbb egyetem és főiskola képviselője most itt van és közösen ünnepel hallgatóival” – emelte ki a rektor asszony. Dr. Kovács Antal olimpiai bajnok, a MEFS és a MOB elnökségi tagja saját példáján keresztül világította meg, hogy a magyar egyetemi sport az utóbbi húsz évben nagyon sokat fejlődött. „Amikor én huszonegy évvel ezelőtt olimpiai bajnok lettem, még rossz szemmel nézték, ha egy héttel rövidebb ideig edzőtáboroztam a tanulmányaim miatt. Ma már ösztöndíjak, mentorprogramok állnak rendelkezésére a sportolóknak. Természetesen a MOB és a MEFS elnökségi tagjaként is küldetésemnek érzem, hogy ezeket a rendszereket továbbfejlesszük, és minél több sportolót segíthessünk ezzel a tanulásban” – mondta a közgazdaságból doktorált olimpiai bajnok. A magyar Universiade csapat ezüst fokozatú támogatója, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. képviseletében Lenkeyné dr. Bíró Gyöngyvér kifejtette, hogy a fiatalok fejlődésének támogatását mind a tudomány mind a sport területén kiemelten fontosnak tartják. Sokszor tapasztalják, hogy a sport erősíti azon készségeket, amelyek a tudományos pályán való sikerességhez is szükségesek.

A 2013-as esztendő díjazott sportolói közül a legtöbben személyesen vették át érmüket az eseményen. A sportági szakszövetségek és a felsőoktatási intézmények vezetői egyaránt képviseltették magukat. Többek között Fábián László olimpiai bajnok öttusázó – a MOB sportigazgatója, Martinek János olimpiai bajnok öttusázó – az Magyar Öttusa Szövetség programigazgatója, Vári Attila olimpiai bajnok vízilabdázó – az Universiade vízilabda csapat kapitánya, Szécsi Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó – a Kaposvári Egyetem sportigazgatója, dr. Ábrahám Attila olimpiai bajnok kajakozó– a Kajak-Kenu Szövetség főtitkára, és Balogh Gábor világbajnok öttusázó – a Magyar Diáksport Szövetség elnöke is megtisztelte a díjátadót jelenlétével.

A 2013-as év legjobb egyetemi sportolóit ünnepelték

A díjazott sportolók teljes listája:

Universiade aranyérmesek:

 • Joó Abigél (SZIE) – judo
 • Kiss Tamás (ÓE) – kenu
 • Biczó Bence (DE) – úszás
 • Férfi vízilabda csapat: Barabás Botond (BGF), Bisztritsányi Dávid, (EKF), Chilkó Márton, (EKF), Erdélyi Balázs (University of the Pacific), Halek Márton (DE), Juhász Zsolt (SZTE), Korényi Balázs (SE), Kovács Gábor (EKF), Mezei Tamás (EKF), Somogyi Balázs (SZTE), Szentesi Ádám (SE), Szécsi Dávid (SE), Tóth Márton (SZTE)

Universiade ezüstérmesek:

 • Bor Barna (PTE) - judo
 • Női vízilabda csapat: Árkosy Lilla (SZTE), Csabai Dóra (KJF), Dalmády Petra (SZTE), Dalmády Szandra Kata (SZTE), Gangl Edina (EKF), Gémes Alexa Anett (SZTE), Gundl Diána (SZTE), Hevesi Anita (EDUTUS), Kisteleki Hanna Anna (BGF), Kocsis Laura (California Baptist University), Pócsi Bianka (KGRE), Somhegyi Noémi (EKF), Zajácz Hanna (EKF)

Universiade bronzérmesek:

 • Csepregi Gábor (NKE) – evezés
 • Csoknyai László (SE) – judo
 • Szinkronúszó csapat: Blaskó Lili (ELTE), Fazekas Eperke (SE), Kiss Júlia (BCE), Koltai Kinga (SE), Kovács Zsuzsanna (ELTE), László Réka (ELTE), László Zsófia (ELTE), Tringer Sára (SE), Vándor Csilla (BKF)
 • Férfi judo csapat: Bor Barna (PTE), Cirjenics Miklós (NKE), Csoknyai László (SE), Majer Tibor (SZIE), Ungvári Attila (SE), Vér Gábor (SE), Zámbori Bence (BGF)
 • Zsivoczky-Farkas Györgyi (SE) – atlétika
 • Férfi kajak kettes (K-2 1000 m): Császár Gergely (SZTE), Petrovics Máté (SZIE)
 • Férfi kajak négyes (K-4 1000 m): Császár Gergely (SZTE), Kovács László (SZTE), Schenk Áron (ÓE), Tóth Attila Tas (SZTE)
 • Barka Emese (SE) – birkózás
 • Lám Bálint (ÓE) – birkózás

VI. Karate Egyetemi Európa-bajnokság:

 • Tadissi Martial (NKE) – arany
 • Molnár Réka (NKE) – bronz
 • Virág András (ÓE) – bronz

Világjátékok aranyérmesei:

 • női kajak kettes maraton (hallgató tagja): Bara Alexandra (NYME)
 • férfi kajak kettes maraton: Noé Bálint (PPKE) és Noé Milán (ELTE)

Kajak-kenu Világbajnokság aranyérmesei:

 • Szabó Gabriella (EDUTUS)
 • Vad Ninetta(NYME)

Vizes VB aranyérmesei:

 • Gyurta Dániel (BKF) – úszás
 • Férfi vízilabda válogatotttöbb tagja: Bátori Bence (EKF), Decker Ádám (EDUTUS), Gór-Nagy Miklós (KGRE), Vámos Márton (SE).

Vívó Világbajnokság aranyérmesei:

 • Rédli András (ÓE)
 • Szényi Péter (ÓE)

Az érintett intézmények: Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF), Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF), Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), Debreceni Egyetem (DE), Edutus Főiskola (EDUTUS, Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), Eszterházy Károly Főiskola (EKF), Károli Gáspár Református Egyetem (KGRE), Kodolányi János Főiskola (KJF), Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME), Óbudai Egyetem (ÓE), Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE), Pécsi Tudományegyetem (PTE), Semmelweis Egyetem (SE), Szegedi Tudományegyetem (SZTE), Szent István Egyetem (SZIE)

A 2013-as év legjobb egyetemi sportolóit ünnepelték

A programon dr. Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár mellett díjat adott át Sándorné dr. Kriszt Éva a Magyar Rektori Konferencia társelnöke, dr. Leyrer Richárd a MOB Nem olimpiai sportágakért felelős szakmai tagozat elnöke, dr. Tóth Miklós a MOB Diák és Egyetemi-Főiskolai sportért felelős szakmai tagozat elnöke, dr. Mészáros János a Magyar Karate Szakszövetség elnöke, dr. Kiss Ádám a MEFS elnöke, dr. Székely Mózes a Felsőoktatási Tervezési Testület elnöke, MEFS főtitkár, Lenkeyné dr. Bíró Gyöngyvér, a Bay Nonprofit Kft. – az Universiade csapat ezüst fokozatú támogatójának képviselője, valamint Cseh László világbajnok és háromszoros Universiade győztes úszó, az egyetemi sport nagykövete.

Ünnepélyes keretek között az egyetemi sport ünnepén tette le az esküt az idei Téli Universiadéra utazó magyar csapat. A legnagyobb téli egyetemi világsportesemény bő egy hét múlva veszi kezdetét az olaszországi Trentinoban, ahol húsz sportoló képviseli majd  hazánkat. Az eskü szövegét Heidum Bernadett, Európa-bajnok, Universiade bronzérmes sportoló, az egyetemi sport nagykövete mondta el.

Az idei évben is díjazták a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság pontversenyében élen végzett felsőoktatási intézményeket.

A 2013-as év legjobb egyetemi sportolóit ünnepelték

 • I. helyezett: Semmelweis Egyetem
 • II. helyezett: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
 • III. helyezett: Szegedi Tudományegyetem

Különdíjban részesült az egy nappali hallgatóra jutóan legtöbb pontot gyűjtött intézmények közül a három legsikeresebb: az Eszterházy Károly Főiskola, a Dunaújvárosi Főiskola, és a Nyugat-magyarországi Egyetem. A MEFOB Intézményi pontverseny kiváló sportteljesítmény díját kapta a Pécsi Tudományegyetem.

Az ünnepélyes díjátadón láthatta először a hazai közönség a Budapesti Universiade kisfilmet, amelyet nyáron a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) brüsszeli központjában mutattak be. „Megtisztelő számomra, hogy részt vehettem annak a filmnek az elkészítésében, mely bemutatta a magyar egyetemi sport és tudományos élet erejét, múltját, jelenét és jövőjét a nemzetközi sportdiplomácia porondján.” – fejtette ki dr. Kovács Antal„Köszönöm sporttársaimnak, Szabó Bencénekdr. Magyar Zoltánnak,dr. Kamuti Jenőnek, dr. Gyarmati Andreánakdr. Fenyvesi MáténakJoó Abigélnek,Cseh LászlónakBiczó BencénekBerki Krisztiánnak és Szényi Péternek, hogy együtt szerepelhettem velük ebben a kisfilmben.”

Az ünnepélyes programot dr. Kiss Ádámnak, a MEFS elnökének beszéde zárta, melyben a professzor felhívta a figyelmet arra, hogy a versenysport ünneplése mellett ne feledkezzünk meg a fő célról: a jövő magyar értelmiségének egészséges életmódra neveléséről. „Csak ebben az évben több tízezer egyetemi és főiskolai hallgatót mozdítottunk meg, és közel nyolcezren regisztrálták magukat a SportPont szabadidős programunkban. Őszintén remélem, hamarosan elérjük, hogy a hallgatók legalább fele bekapcsolódjon aktívan a felsőoktatási sportéletbe. Ismerve a társadalmunk sportolási szokásait, nem könnyű feladat ez, de mi hiszünk benne, hogy érdemes dolgozni érte és lehetséges a megvalósítása. Ebben fontos szerepe van azoknak a példaképeknek, akiket ma ünnepeltünk.” – emelte ki  professzor az esemény legnagyobb értékét.

forrás: MEFS

University of Oradea is organizing the next Intensive Program for 2014.

Date: 27 April 2014 – 9 May 2014

Deadline for application for students: 20 December 2013

Requirements of application for students:

 • MA in Physical Education and Coaching or Adapted PE
 • teaching practice
Documents required:
 • CV (Curriculum Vitae) (with your contact details)
 • Motivation letter (in English)
 • Certificate of English language exam
 • Copy of your "index" (printed from Neptun)
Please, submit your application to: Eszter Kercsmarics (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., tel:+36 1 487 9200/61116, +36 20 663 2962) International Directorate. Eligible students will have to sit for an interview in English.

Participation is free for students. Food (breakfast, lunch and dinner), lodging, social activities, and study material will be provided.  You need to bring money for going out, drinks and some meals. Travel costs will be reimbursed upon providing all documents (tickets and receipts) so please save them if you want your money back!

For more info please go to http://www.i3pe.com/

December 3-án ünnepélyes keretek között vették át diplomájukat a Nemzetközi Edzőképző Tanfolyam hallgatói a Hepp Ferenc teremben.

Átvették diplomájukat a NET-es hallgatók

A ceremónián a kurzuson végzett 17 hallgatóból 16 volt jelen, egyikük már előzőleg megkapta oklevelét. A hallgatókon kívül a rendezvényt megtisztelte jelenlétével Dubravka Šekoranja asszony, a Szlovén Köztársaság budapesti konzulja, Claudio Alberto Giacomino, az Argentín Köztársaság budapesti nagykövete, Iftekhar Aziz úr, a Pakisztáni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövete, Entz Boldizsár Péter úr, a Ghánai Köztársaság tiszteletbeli főkonzulja, illetve Dr. Pop Marcel, a Semmelweis Egyetem nemzetközi igazgatója.

Karunkról jelen volt Dr. Berkes István tudományos dékánhelyettes, Dr. Kozsla Tibor nemzetközi igazgató, valamint a hallgatók számos oktatója.

Berkes professzor úr köszöntötte elsőként az jelenlévőket, tőle Pop Marcel vette át a szót.  Igazgató úr elmondta, hogy gyakran látogatja a Tanfolyam diplomaosztóit, és nagy örömmel tölti el, hogy mindig szép számmal végeznek itt a világ minden tájáról érkezett hallgatók. Mint mondta, nagyon jó képzést kaptak a résztvevők, és diplomájukon egy széles körben ismert és elismert intézmény pecsétje szerepel.

Karunk nemzetközi igazgatója, Kozsla Tibor a praktikus tényeket sorolta: örült, hogy a három, kemény gyakorlati órákkal töltött hónap alatt egyik hallgatónak sem voltak komolyabb egészségügyi gondjai. Kiemelte, hogy ezen ünnepség kereteiben kerül sor az 1868. sorszámú diploma kiosztására – legmagasabb sorszámúként -, vagyis a Tanfolyam 41 éves történetében majd’ 1900-an végeztek nálunk.

Az ünnepi beszédeket követően a diplomák átadására került sor, majd a hallgatók nevében Jožef Šimenko, illetve Federico José Librio búcsúzott. Mindketten hálás köszönetüket fejezték ki a Tanfolyam oktatóinak, illetve a Kar Nemzetközi Igazgatóságán dolgozóknak, akik minden problémát gyorsan, mosolyogva oldottak meg.

A ceremóniát fogadás követte.

A diplomaosztón a Tanfolyamról Funmi Christiana Fapetus hallgatóval angolul,...

... míg Dr. Sós Csaba tanár úrral magyarul beszélgettünk.

szöveg és fotók: Bardocz-Bencsik Mariann

[nggallery id=209]

December 2-án "Sasaki Kichisaburo – Judo Initiator in Hungary (Sasaki Kichisaburo – a magyar judo elindítója)" címmel tartott előadást Nagamiya Shoji neves fizikus Karunkon a Sporttudományi Klub keretein belül.

Dzsúdóbarátok találkozása a TF-en (Nagamiya Shoji előadása)

A japán professzor nagyapjának, Sasaki Kichisaburo-nak, a magyar dzsúdó elindítójának életéről és magyarországi tevékenységéről mesélt. A TFSE legfiatalabb – hat-tízéves - növendékeitől kezdve a Kar vezető tisztségviselőin át több mint hatvanan voltak kíváncsiak Nagamiya professzor előadására arról, miért és kiknek a hívására jött Magyarországra  a nagyapja, hogyan ismertette meg a japán harcművészet alapjaival a tanfolyamára jelentkezőket Magyarországon, a XX. század elején. Az elbeszélésből olyan érdekességekre is fény derült, mint például az, hogy Sasaki mesternek az 1907-ben "Djudo. A japán dzsiu dzsicu tökéletesített módszere" címen kiadott könyve az első, nem japánul írt hiteles szakkönyv a modern dzsúdóról.

Nagamiya professzor után Galla Ferenc, a TF egykori tanszékvezetője, Magyarország egyetlen pirosöves mestere mesélt a kezdetekről. Elmondta, hogy hazánkban eleinte túlságosan veszélyesnek tartották a sportágat, így a '40-es évekig nem is volt szabad művelni. Ezért torpant meg a Sasaki mester által elindított folyamat, ezért nem vett lendületes folytatást a dzsúdó fejlődése, egészen az ’50-es évekig.

Mind Nagamiya, mind Galla professzor előadását számos kérdés és hozzászólás követte. A legkisebbek kérdéseit Németh Endre, az Úszás, Vízi- és Küzdősportok Tanszék adjunktusa tolmácsolta az előadóknak.

A rendezvényen jelen volt dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke is, aki Nagamiya úrnak "A magyar dzsúdóért"  kitüntetés arany fokozatát adományozta szervezete elnökségének döntése értelmében.

A bő kétórás eseményről a dzsúdóbarátok számos, eddig sosem hallott történettel gazdagabban tértek haza.

szöveg: Bardocz-Bencsik Mariann, Ortutayné Dr. Léces Melinda | fotók: Kerekes Zoltán

[nggallery id=208]

December 17-én az International Sport and Culture Association (ISCA) munkatársa, Gary Grieve érkezik Karunkra, hogy egy hamarosan induló projektről tartson angol nyelvű workshopot. A projekt célja különböző szektorokból érkező érdeklődők összehozása és megismertetése azzal, hogyan lehet a sporton keresztül egyéni és kulturális értékeket népszerűsíteni.

Meghívó >>>

December elsején a pótszékek és a lépcsők is megteltek a TF Aulájában, ahol a Magyar Úszó Szövetség vezetői és az élvonalba tartozó hazai szakemberek - köztük Úszás, Vízi- és Küzdősportok Tanszékünk tanárai – tartottak előadásokat.

Elsőként Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke a nemzetközi sportdiplomáciai sikerekről beszélt: miután a hallgatóság megtekintette a 2021-es világbajnokság elnyeréséről készült filmet, Elnök úr elmondta, hogy ennek a hatalmas eredménynek a hazai szakemberek és versenyzők produkciója jelentette az alapját. „Az is a sportdiplomácia része, hogy itthon is megmutassuk magunkat, a sportágfejlesztési programmal, a szakemberek megbecsülésével, a versenyzők támogatásával, az ilyen konferenciák szervezésével” – mondta Gyárfás Tamás.

Ezután dr. Szabó Tünde, a MÚSZ főtitkára tartott rövid áttekintést a nemrég indult sportágfejlesztési programról, amelynek főbb alappillérei a hét régióban folyó akadémiai képzési rendszer, a „Minden gyerek tanuljon meg úszni!” program, a régebb óta jól működő, fiatalok számára kiírt aranyjelvényes program, a versenysport támogatása, valamint a létesítményfejlesztés. Külön kiemelte a TF uszoda-felújításának szükségességét, amelyre a központi költségvetés biztosít anyagi keretet. A munkák megkezdéséhez már csak a tulajdonos, a Semmelweis Egyetem, hozzájárulása hiányzik.

Kiss László szövetségi kapitány ezekkel a szavakkal kezdte előadását: „Az úszóedző a semmiből mindent varázsol, hiszen örök életére vértezi fel a gyereket, és egy életre eldöntheti, hogy az ifjú miként viszonyul a sportoláshoz, az úszáshoz.” A mester az edzői hivatásról így szólt: „A napi hat és fél órás együttlét olyan érdekközösség, ami talán még egy házasságban sincs meg, hiszen mindkét fél azt szeretné, hogy a versenyző a csúcsra érjen, és ezért mindent e célnak rendelnek alá.”

Dr. Sós Csaba, Úszás, Vízi- és Küzdősportok Tanszékünk vezetője „kitett” néhány figyelmeztető-táblát is: „Látszik, hogy végre kiemelt helyzetbe került a magyar úszósport, mert jókedvűek az edzőink. Annyit egyébként senki nem dolgozik ebben a szakmában, mint az úszóedző, de vigyázni is kell, hiszen amint odaér a medencepartra, valami enzim lebomlik nála, és nagy örömmel elkezdi terhelni a gyerekeket.” Sós doktor egyik tanítványa kutatását idézte, amelyből kiderül, hogy az elmúlt időszakban a tanítottakhoz képest serdülő- és ifikorban jóval többet edzettek egy sor magyar műhelyben, így a megannyi korosztályos sikert nem mindig követték felnőttkori remeklések. „A régióvezetőknek nagyon kell figyelniük arra, hogy ne váljon parttalanná a mennyiségi munka” – figyelmeztetett a tanszékvezető. Sós Csaba előadása második részében a megfelelő táplálékkiegészítőkre hívta fel a figyelmet.

Kiss Miklós, a konferenciák állandó szereplője videókkal illusztrálva beszélt arról, hogy milyen az ideális mellúszó-lábtempó. Az idős mester jelezte a fiatal trénereknek, nem szabad mindent átvenni a külföldiektől, az újabban hódító „szűkített mell-lábtempó” ugyanis bizonyítottan 14 százalékkal csökkenti a tolóerőt. „Mellúszásban is nagyhatalom vagyunk, évtizedek óta, maradjunk a saját módszereinknél” – szögezte le Egerszegi Krisztina egykori felfedezője.

Széles Sándor Gyurta Dániel „felépítését” mutatta be egészen a kezdetektől. Mint mondta, annak idején Széchy Tamás azzal bízta meg, hogy kezdjen el dolgozni olyan gyerekekkel, akiknek mindent ők tanítanak meg. A Verrasztó-testvéreket, Molnár Ákost, majd Gyurta Dánielt felvonultató csoportnál a technikán és a hajlékonyságon volt a hangsúly a legelejétől fogva. Széles így fogalmazott: „Egy-másfél évig stopper sem volt a kezemben, mindent a technikára fektettünk, és a versenyeken így is gond nélkül értünk el jó eredményeket. Jó technikával a nagyobb mennyiségű munkát sokkal könnyebb elvégezni, mint rosszal feleannyit.” A mesteredző szerint alapvetően a vízben dőlnek el a dolgok, azaz produkálhat valaki kiemelkedő állóképességi eredményeket a futópadon, ha egy merev vállízület miatt igen hamar besavasodik a medencében. Végül elárulta, mire jutott Gyurta Dániel sokat emlegetett, 2005-2006-os visszaesését illetően: „Végigvettünk sok mindent, ám ahogy Széchy Tamás mondta, lehet hablatyolni százféléről, mindig van egyetlen igazi ok. Daninál ez az volt, hogy tizenöt évesen nem fejeződött be a fizikai érése. Rosszabb lett a fajsúlya, és idő kellett ahhoz, hogy visszahozzuk a víz felszínére. Ez sikerült, még ma is messze ő úszik a legmagasabban a nemzetközi mezőnyben, bár nem neki a legjobb a fajsúlya a nagy összevetésben.”

Nagy várakozás előzte meg Shane Tusup előadását, amelyet versenyzője-felesége, Hosszú Katinka tolmácsolt. Az ifjú amerikai tréner elgondolkodtató okfejtésének legfontosabb eleme az volt, hogy az azonnali eredmények hajszolása miatt mindenki hajlamos rövidebb utakat keresni, ez viszont behatárolja a hosszú távú lehetőségeket. Ábrákkal illusztrálta, milyen tévutakra visz ez a magatartás, majd arra a következtetésre jutott, hogy miközben rengeteg időt és pénzt fektetünk a legfiatalabb generációk képzésébe, nem szabad elfeledkezni a versenyúszókról sem. „A magyar edzésrendszer garantálja a kiváló felkészítést, azt viszont látni kell, hogy túl sok sportolót veszítünk el abban az időszakban, amikor valaki kiöregszik a juniorcsapatból, de még nem tud bekerülni a felnőtt válogatottba. Ehhez ugyanis vagy „A” szintet kellene úsznia vagy legyőznie egy világklasszist. A fiatal úszó ráadásul épp ebben az időszakban kerül a legkeményebb kihívások elé is, hiszen döntenie kell: marad versenyző, megpróbál egy magasabb szintre lépni, vagy inkább a tanulásra és a civil pályakezdésre szavaz. De ott az újabb kérdés, hogyha mégis az úszást választja, vajon támogatják-e még a szülei, és így tovább.”

A délelőtti, filozofikusabb előadások után délután a szakmai kérdéseké volt a főszerep. Kovácshegyi Ferenc, a Gyurta Dánielt felkészítő edzői csapat tagja arról beszélt, mennyire megváltoztak a szárazföldi tréningek, hiszen ma már a nyolcvanas évek elején használt erősítő eszközökből szinte semmi sem maradt, és az erre fordított idő is a felére csökkent. Törös Károly utánpótlás-kapitány két TF-hallgatón mutatta be a nyújtás (stretching) legfontosabb, és a mai napig nélkülözhetetlen technikáit. Pecsics Zsuzsa az edzői hitvallásról mesélt 40 év tapasztalatát összegezve. A magas szintű empátiával és emocionális elemekkel dúsított előadás az egyik legnagyobb sikert aratta.  Fehérvári Balázs a versenyzők felkészítésében bekövetkezett trendváltozásokat szemléltette azzal, hogy míg Verrasztó Zoltán a nyolcvanas években Széchy Tamás keze alatt 4:24-et tudott 400 vegyesen, addig fia, Dávid negyed századdal később már 4:11-nél tart. Virth Balázs a 10-14 éves korú úszók felkészítéséről értekezett.

Házigazda rendezőként dr. Tóth Ákos rendkívül színes és szuggesztív előadást tartott az úszásoktatás pedagógiai értékeiről. Kiemelte, hogy az úszásoktatás lényege nemcsak egy bizonyos mozdulat, levegővétel, karmunka megtanítása, hanem pedagógiai ráhatással pozitív személyiségjegyek fejlesztése a gyermekekben, s úszásoktató-pedagógusként pozitív viselkedés- és cselekvésminták kialakítása bennük.

szöveg: Dr. Sós Csaba | fotók: Szaka József

[nggallery id=207]