A VPN rendszer beüzemelése és használata

VPN beállítása és használata

Tartalom:

 1. Figyelmeztetés!
 2. Hogyan működik a VPN?
 3. Beállítás
 4. Használat
 5. Igénylés

 A lentebb leírtakat megtalálja letölthető formában itt.

 1. Figyelmeztetés!

Felhívjuk figyelmüket, hogy a Felhasználók a szolgáltatásokhoz szükséges belépési azonosítót és titkos belépési jelszót mindenkivel szemben kötelesek titkosan kezelni és megőrizni. A belépési azonosító és jelszó jogosulatlan személyek általi felhasználásából eredő károkért a Felhasználó köteles helytállni, az ebből eredő esetleges adat-, vagy titokvédelmi sérelem következményeit maga viseli, annak kapcsán az Egyetemmel szemben jog- és igényérvényesítésre nem jogosult.

Továbbá felhívjuk szíves figyelműket, hogy az Informatikai Iroda munkatársai SOHA nem kérik el az Önök felhasználóneveit és jelszavait e-mailekben vagy bármilyen üzenetben.

 1. Hogyan működik a VPN?

A TE informatikai hálózatában üzemeltetett VPN szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a tf.hu domainhez kötött szolgáltatásokhoz (védett weboldalak és könyvtári szolgáltatások, online folyóiratok stb.) férjenek hozzá otthonról vagy távolról.

A VPN mozaikszó a Virtual Private Network szavakból áll össze, és magyarra fordítva annyit tesz, hogy Virtuális Magán Hálózat. Korábban főleg cégek használták arra, hogy a dolgozók akkor is elérjék a céges, belsős hálózatot és erőforrásokat, amikor otthon vannak.

Fontos tisztázni, hogy a VPN nem egy internetelérés, tehát használatához szükséges egy meglévő élő, működő internetkapcsolat. Ez lehet kábelnet, modem, 3G. A VPN erre a hálózatra ül rá. Ha csatlakozunk a VPN-hez, internetforgalmunk már nem a normális hálózaton folyik, hanem a VPN által létrehozott csatornán. Legtöbb esetben maga a VPN kapcsolat is titkosított, így a rajta folytatott adatcserét nem lehet lehallgatni.

A legismertebb VPN technológiák a Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP), az IP Security (IPsec) és a Layer 2 Transport Protocol (L2TP). Ez utóbbi kettőt általában együtt használják, mivel a L2TP nem nyújt biztonságos kapcsolatot. A PPTP egy másik szabvány, amit sokkal egyszerűbb beállítani, mint az IPsec-et, cserébe viszont könnyebben törhető fel, ha a felhasználó gyenge (túl egyszerű) jelszót használ.

 1. Beállítás

3.1Tudnivalók a beállítás előtt

Tájékoztatom, hogy az egyetem által kiadott és üzemeltetett gépeken minden esetben az Informatikai Iroda állítja be csoportházirenden keresztül a VPN-t. Ha más megoldás nincs, akkor a beállításért és a használatért Ön felel, továbbá biztosítania kell az eszközén a vírusvédelmet, a végponti védelmet, az operációs rendszer és a szoftverek frissítéseit. Azt, hogy honnan, milyen gépről kíván csatlakozni, valamint a beállításért az Informatikai Iroda felelősséget nem vállal.

 1. Első lépésként nyissa meg a Start menü -->Vezérlőpult-->Hálózati és megosztási központot.
 2. Kattintson az Új kapcsolat vagy hálózat beállítása lehetőségre.
 3. A megjelenő ablakban válassza a Kapcsolódás munkahelyhez lehetőséget. Majd kattintson a Tovább gombra.
 4. Kattintson a Saját internetkapcsolat (magánhálózat) használata lehetőségre.
 5. Írja be az Internetcímet és a Cél nevét (tetszőleges, de célszerű könnyen beazonosíthatót választani), majd hozza létre a kapcsolatot.
 1. Ezután navigáljunk vissza a VezérlőpultàHálózati és megosztási központàAdapterbeállítások módosítás és jobb klikk, Tulajdonságok a TE VPN nevű kapcsolaton.
 2. Navigáljunk a Biztonság fülre és állítjuk be a Virtuális magánhálózat típusát PPTP protokollra, valamint engedélyezzük a CHAP protokollt és az MS-CHAPv2 protokollt. Majd kattintsunk az OK gombra.
 1. A kapcsolat beállítása után, a tálcán található Wifi vagy Ethernet kapcsolat ikonra kattintva előjön az Elérhető kapcsolatok Majd a TE VPN-t kiválasztva, a Csatlakozás gombra kell kattintani.
 2. Ezután meg kell adni a Tartományi felhasználónevet és a hozzátartozó jelszót (1. kép). A felhasználónevét megtudhatja, HA a Testnevelési Egyetem által üzemeltetett számítógépet, laptopot használ, akkor a Vezérlőpult-->Felhasználói fiókokra navigálva megtalálhatja a felhasználónevét. (2. kép).
 3. Ha jól állítottuk be aVPN-t és helyesen írtuk be a felhasználónevet és jelszót, akkor ezután zökkenőmentesen használhatjuk a Testnevelési Egyetem által üzemeltett szolgáltatásokat.
 1. Használat

A VPN-t mindenki saját büntetőjogi felelőssége tudatában használja, a rendszer naplóz így bárki, aki gyanús tevékenységet végez az Egyetem hálózatában, azt látható módon teszi.

 1. Igénylés

A VPN szolgáltatást az igénylőlap és a megfelelő igényelt szolgáltatás aláhúzásával tehető meg. A szolgáltatást kizárólag az Egyetem dolgozói vehetik igénybe. Az igénylőlap itt található: TE hozzáférés igénylőlap

Kérem, hogy az igénylőlapot juttassák el az Informatikai Iroda munkatársainak.

Akinek a munkaviszonya megszűnik, azonnal elveszíti a hozzáférési jogosultságot.