Zöld átállás témakörében rendeztek workshopot a TF-en
2024. május 8.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Szövetség a Kiválóságért Egyesület (SZKE) „ESG Coffee” nevű eseménysorozata negyedik állomásának helyszíne volt május 7-én a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem.

A fenntarthatóság kérdéseit körbejáró rendezvényhez nem csupán saját oktatóink, hanem többek között a Soproni Egyetem (SOE) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakértői is csatlakoztak.

A találkozót Jankó Tamás, az RRF Projekt szakmai vezetője nyitotta meg, említést téve az OECD-dokumentumok digitális és zöld innovációs törekvéseiről.

Elsőként dr. Dióssi Katalin, az SZKE elnökét hallhatták a résztvevők, aki ismertette az ESG Coffee-sorozat létrejöttét, az EFQM-modellt, illetve az ESG-törvény sarokköveit. Ezt követően – ahogyan fogalmazott – „kalapot váltott”, és a SOE adjunktusaként tartotta meg második előadását. Ebben a részben a magyarországi felsőoktatási intézményekről, valamint vonatkozó kutatásáról beszélt, végül pedig bemutatta a GreenMetrics és a Times Higher Education rangsorát.

A második előadó dr. Varga Dániel kampusz-főigazgató volt, aki a sport és fenntarthatóság kapcsolatáról, azon belül is a sportlétesítmények építéséről és üzemeltetéséről beszélt. A sportinfrastruktúra létesítésénél többek között a tervezési folyamatot, míg az üzemeltetésnél az energiafelhasználás hatékonyságát hangsúlyozta. Betekintést adott egyetemünk energiaszükségletének megoszlásába, továbbá konkrét számokat láthatott a közönség az elmúlt évek földgáz- és villamosenergia-felhasználásáról, napenergia-termeléséről. Utolsó diáival a TF ütemekre bontott kivitelezési tervét mutatta be.

A kávészünetet követően dr. Dióssi Katalin vezetésével megkezdődött a workshop, amelynek során már kötetlenebb formában beszélgettek a téma jelentős kérdéseiről. A jelenlevők megoszthatták egymással saját meglátásaikat, véleményüket, majd a legnépszerűbb gondolatokat csoportosan is elemezték.

A workshop az RRF-2.1.2-21-2022-00032-es azonosítószámú, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem gyakorlatorientált oktatásmódszertani megújítása projekt végrehajtását segítette. A projekt Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének keretében valósul meg.

Fotó: André Dániel

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!